Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Džaferović: Svi koji su na bilo koji način učestvovali u izvršenju genocida u Srebrenici moraju doći pred lice pravde

Preuzmite sliku

Svi oni koji su na bilo koji način učestvovali u izvršenju genocida u Srebrenici moraju doći pred lice pravde, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prije komemoracije povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

“Dvije riječi su uvijek najvažnije kada god dođemo na ovo sveto mjesto. Jedna riječ je istina, a druga je pravda. Nastavit ćemo se boriti za istinu i pravdu. Svi oni koji su na bilo koji način učestvovali u izvršenju genocida u Srebrenici moraju doći pred lice pravde i nećemo se proći dok ne postignemo taj cilj”, istakao je Džaferović.

Naglasio je “da će čuvati istinu”.

“Borit ćemo se protiv negatora. Veliku je stvar uradio visoki predstavnik Valentin Inzko. Kako je nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida i drugih zločina utvrđenih pravosnažnim odlukama, negiranje je drastično smanjeno. Nažalost, nije isključeno ali je drastično smanjeno”, rekao je Džaferović.

Kako je kazao, borit će se da Memorijalni centar ima onu ulogu i po svom fizičkom izgledu i sadržaju koja mu pripada.

“Da mjesta masovnih egzekucija budu zaštićena, a ne da se uništavaju kao što je sada situacija. I borit ćemo se za prava povratnika, da ljudi ovdje žive. Danas će prvi puta ‘Srebrenički inferno’ izvesti djeca porodica žrtava, djeca koja su rođena i rasla ovdje u Srebrenici”, dodao je Džaferović.

Danas će u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 50 žrtava genocida počinjenog na području Srebrenice u ljeto 1995. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,