Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Džaferović: Šta je VMBiH uradilo na rješavanju neriješenih pitanja između BiH i Srbije i BiH i Hrvatske?

Preuzmite sliku

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas je na početku sjednice tog doma postavio pitanje šta je Vijeće ministara BiH u toku 2023. godine konkretno uradilo na rješavanju neriješenih otvorenih pitanja između BiH i Republike Srbije i BiH i Republike Hrvatske?

Džaferović je kazao da su brojna neriješena otvorena pitanja između BiH i Republike Srbije i Republike Hrvatske, kao što su pitanje zaključenja ugovora o državnoj granici, imovine, socijalnih prava građana BiH, pristupa Bosne i Hercegovine otvorenom moru, korištenje vodnih resursa Bosne i Hercegovine, odnosa prema prošlosti, zaštite i pružanja utočišta osuđenim osumnjičenim za ratne zločine, odlaganje otpada na Trgovskoj gori i slično.

Odgovorila mu je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto koja je kazala da kroz bilateralne susrete i kroz druge vidove suradnje, predstavnici Vijeća ministara BiH i vlada Republike Hrvatske i Republike Srbije, razgovaraju o svim otvorenim, bitnim pitanjima, kao što su i pitanja granice, socijalnih prava, imovine i drugih pitanja koja je Džaferović pobrojao, a koja su u nadležnosti različitih resora unutar Vijeća ministara BiH.

– Na zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske sva otvorena pitanja između ove dvije zemlje su stavljena konsenzusom na dnevni red, o njima se raspravljalo i u konačnici su zaduženi resori s obje strane da rade na rješavanju istih pitanja. O konkretnim stvarima po rješavanju određenih pitanja konkretan odgovor u ovom trenutku ili detaljnije ne mogu dati, dok ne dobijemo odgovor od svakog resora po pojedinačnom pitanju – navela je Krišto.

Delegat Šefik Džaferović je kazao da je zadovoljan odgovorom, ali nije zadovoljan stanjem, te je zatražio da mu se cjelovit odgovor dostavi u pisanoj formi dodajući kako namjerava tu “stvar detaljno pratiti tokom mandata”.

Po njegovim riječima, rješavanje ovih otvorenih pitanja u mnogome će pomoći i cijelom regionu i cijeloj BiH. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,