Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Džaferović odgovorio Orbanu: Stavljate entitet u ravan države, dok Dodik podržava komadanje Ukrajine

Preuzmite sliku

Uplitanje premijera Mađarske Viktora Orbana u izbore u Bosni i Hercegovini, kroz podršku Miloradu Dodiku, neprilično je i štetno za demokratski proces u Bosni i Hercegovini, ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Po njegovim riječima, osim što je intervencija u korist jedne političke opcije problematična po sebi, posebno je sporan i način na koji je to urađeno.

– Posve je nedopustivo, naime, što je premijer Orban kroz volšebnu sugestiju doveo u istu ravan državu Mađarsku i bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku. Nadalje, otvara se i pitanje s kakvim namjerama je to urađeno, ako znamo da dolazi u istom trenutku kada Dodik, nakon posjete Moskvi, daje otvorenu podršku agresiji na Ukrajinu i separatističkim referendumima ukrajinskih regiona. Izuzetno je opasno za ukupnu evropsku sigurnost da jedna članica Evropske unije, čak i sugestijama, pothranjuje takve opasne tendencije u BiH i na Zapadnom Balkanu. Pozivam premijera Orbana da dobro razmisli o tome – kaže Džaferović.

Jednako kao što različite niže administrativne jedinice unutar Mađarske nisu država, tako i entitet RS nije država.

– I ako ćemo graditi dobre i prijateljske odnose, a mislim da je to potrebno i ja sam uvijek bio čvrsto opredijeljen u tom smjeru, naročito imajući u vidu višestoljetnu bliskost i dugo prijateljstvo s mađarskim narodom – onda to trebaju raditi Mađarska i Bosna i Hercegovina – zaključio je predsjedavajući Džaferović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje