Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Džaferović: Kraljevska porodica i kraljica Elizabeta II uvijek su bili veliki prijatelji Bosne i Hercegovine

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je kraljevskoj porodici telegram saučešća povodom smrti britanske kraljice Elizabete II, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sa tugom sam primio vijest o smrti kraljice Elizabete II. Kraljevska porodica i kraljica Elizabeta II uvijek su bili veliki prijatelji Bosne i Hercegovine i ovo je tužan dan za sve nas. U ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine i u svoje lično ime, izražavam iskreno saučešće kraljevskoj porodici, vlastima i narodu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. U mislima i molitvama sam s vama”, rekao je Džaferović.

Britanski monarh sa najdužim stažem kraljica Elizabeta II (96) umrla je u Škotskoj, saopćila je Buckinghamska palata.

“Kraljica je umrla mirno u Balmoralu danas popodne”, rekli su iz Palate i najavili da će njeno tijelo sutra biti prevezeno u London.

Kraljica je zbog starosti imala problema sa pokretljivošću i zdravstvenim problemima posljednjih 12 mjeseci.

Morala je otkazati mnoge angažmane zbog problema i po savjetu ljekara.

Njeno posljednje javno pojavljivanje bilo je tokom proslave platinastog jubileja u junu, koji je organiziran povodom njenih 70 godina provedenih na tronu Ujedinjenog Kraljevstva.

U ranijem saopćenju iz Buckinghamske palate navedeno je da je kraljica bila pod “medicinskim nadzorom” na imanju Balmoral u Aberdeenshireu u Škotskoj.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje