Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Džaferović i Čović o ‘slučaju Dragičević’

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović danas je, komentirajući dešavanja u Banjoj Luci u vezi sa „slučajem Dragičević“, pozvao na suzdržanost, te na „ponašanje hladne glave“.

– Ono što prati „slučaj Dragičević“, to su od samoga početka, od samog nastanka, brojne kontroverze koje do danas bh. javnosti, a prije svega porodici ubijenog mladića, nisu razjašnjene – izjavio je Džaferović medijima.

Dodao je da je to zadatak agencija za sprovođenje zakona i pravosudnih institucija, prije svega tužilaštva.

– Sve dok postoje te kontroverze i dok se ne daju odgovori na pitanja, po mom dubokom ubjeđenju, nije legitimno upotrebljavati policiju protiv demonstranata koji nisu nasilni i koji svojim demonstracijama ne ometaju normalan život drugih ljudi. Ovdje je, po mom mišljenju, u svim ovim slučajevima, ključna uloga tužilaštva – kazao je Džaferović.

Dodao je da tužilaštva i postoje, između ostalog, i zbog toga između agencija za sprovođenje zakona i sudova.

To je, ističe on, institucija „koja mora svojim autoritetom da javnosti objasni šta se dešava“.

– Ne možemo da živimo u stanju da skoro godinu dana postoje kontroverze i ne znamo šta se dogodilo. Porodica ima pravo da dobije odgovore na sva pitanja koja postavlja. Pozivam posebno na aktivnost tužilaštava na svim nivoima, koja je jako bitna, jako važna institucija koja treba da svojim autoritetom jednostavno razjasni tu situaciju – naveo je Džaferović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je u vezi sa „slučajem Dragičević“, kazao da prije svega u BiH mora zaživjeti pravna država.

– U osnovi, kad pravna država zaživi ovakvih pitanja neće biti. Ono što nije dobro, da tragediju jedne obitelji pretvaramo u klasičan politički motivirani proces već nekoliko mjeseci. Mislim da to nikome nije dobro – kazao je Čović. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,