Utorak, 20. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Džaferović: Dodik treba prestati tražiti izgovore i dati saglasnost za gašenje požara

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozvao je člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da prestane tražiti izgovore za blokadu odluke o gašenju požara.

“Umjesto toga, neka u odgovoru na proslijeđeni zahtjev odgovori da je saglasan ili da nije, kao što je to činio mnogo puta prije nego što je počeo s blokadom institucija“, dodao je Džaferović.

Ističe da je to način na koji je Predsjedništvo donosilo odluke u prethodne 142 sjednice bez fizičkog prisustva te da je to način na koji su donošene odluke i u vrijeme Dodikovog predsjedavanja tokom 2021. godine, u vezi s gašenjem požara u Kupresu, Livnu, Jablanici i Travniku.

“Imajući u vidu navedene činjenice, pokušaj prigovora Dodika nije uvjerljiv. Nije vrijeme za politikanstvo ni nadmudrivanje. Ugroženi ljudi i imovina ne trebaju da trpe zbog politike. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić i ja smo dali saglasnost, pozivam Dodika da i on to uradi što prije”, zaključio je Džaferović.

Naime, Dodik je danas kazao da su zahtjevi za angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara stigli, ali da sjednica Predsjedništva na kojoj bi se o njima odlučivalo nije zakazana.

Dodao je da se u javnosti plasiraju neistine da je glasao protiv takve odluke. Mnogi su već osudili ovakvo Dodikovo ponašanje, uključujući i Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država koja je uputila kritiku onima koji blokiraju angažiranje helikoptera. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje