Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Džaferović: BiH može računati na svijetlu budućnost samo ako bude cijenila svoje mlade

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina može računati na svijetlu budućnost samo ako bude cijenila svoje mlade naraštaje i ako oni budu cijenili nju, rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović na manifestaciji ”Mladi ljiljani” organiziranoj u Sarajevu povodom obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Manifestacija čiji je organizator Muzej ”Alija Izetbegović“, održana je u Multimedijalnom centru Kovači.

Direktorica Muzeja Nađa Berberović-Dizdarević obratila se u ime domaćina. Kazala je kako je prvi predsjednik BiH rahmetli Alija Izetbegović mnogo pažnje posvećivao djeci, te pozivao odrasle da djeci govore o važnim stvarima.

“Ponosna sam što naša domovina ima mlade ljude koji su obrazovani, pametni, odgojeni, koji su spremni da jednog dana preuzmu odgovornost borbe za pravdu, bolju budućnost, toleranciju i suživot svih naroda Bosne i Hercegovine. Kažu da dijete može odraslu osobu naučiti tri važne stvari – da bude veseo bez razloga, da uvijek bude nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi. Snaga vaših riječi i ideja danas je pouka i vodilja nama odraslima”, rekla je Berberović-Dizdarević.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je kako mu je posebno drago što se nalaze na mjestu koje nosi ime prvog predsjednika nezavisne BiH.

Podsjetio je kako je prije 28 godina BiH, nakon stoljeća tuđih uprava, ponovo postala nezavisna. Dodao je kako je to jedan od najvažnijih datuma u našoj historiji.

”Nezavisna BiH značila je slobodu, 28 godina poslije – stanje je isto. Država BiH znači slobodu i opstanak za sve nas koji smo sudbinski vezani za ovu državu. Važno je da nastavimo borbu za ovu državu i da se nikada ne umorimo, da se ni vi mladi nikada ne umorite i da privedete kraju ono što su započele generacije prije vas, a to je moderna i evropska Bosna i Hercegovina u kojoj će svaki čovjek, na svakom pedlju ove zemlje imati jednaka prava“, rekao je Džaferović.

Dodao je kako je važan svaki skup organiziran povodom 1. marta, a naročito ovakvi skupovi na kojima se prenose najveće patriotske vrijednosti mladim ljudima na kojima ostaje ova zemlja.

”BiH može računati na svijetlu budućnost samo ako bude cijenila svoje mlade naraštaje i ako oni budu cijenili nju. To uzajamno poštovanje najbolji je garant napretka, a najbolji način da se odnos gradi, jeste obrazovanje. Nove generacije usvajaju ono čemu ih podučavaju, prije svega, njihovi roditelji i nastavnici“, rekao je Džaferović.

Posebnu pažnju je skrenuo na značaj porodice i odgojno-obrazovnih društvenih institucija, koje kako je dodao, moraju imati punu podršku države.

”Od najveće je važnosti da imamo sluha za nade i nastojanja mladih ljudi. Tako ćemo najbolje osigurati da i oni imaju sluha za patriotske vrijednosti koje simobolizira 1. mart, jer upravo su patriotske vrijednosti najbolji garant opstanka ove države“, rekao je Džaferović.

Dodao je kako neprestano trebamo biti vođeni mišlju da samo radom i obrazovanjem možemo ostvariti napredak kao društvo i pojedinci.

Pozvao je mlade da vole svoju domovinu i da uz pomoć roditelja i nastavnika izađu na pravi put i postanu dobri ljudi.

Održan je i prigodan kulturni program na kojem su učestvovali i najmlađi, ali i oni nešto stariji.

Na manifestaciji su ujedno i nagrađeni najbolji učenici koji su učestvovali na interaktivnim radionicama u Muzeju i pobjednici na konkursu za najbolje literarne radove, na kojem je učestvovalo 450 učenika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje