Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dva oklopna policijska vozila stigla u Tuzlu, uskoro stižu još dva

Preuzmite sliku

Dva od četiri oklopna transportera koje je kupila Vlada Tuzlanskog kantona danas su sitgla u Tuzli dok će u narednima danima biti isporučne još dva oklopna policijska vozila “senator” kanadske kompanije Roshel.

Vrijednost nabavljenih vozila iznoszi 4,4 miliona KM plus PDV.

Nabavka transportera samo je dio procesa opremanja policije u najmnogoljudnijem kantonu, koji je intenziviran imenovanjem Vlade na čijem je čelu Irfan Halilagić, a nastavljen nakon izbora u oktobru 2022. godine s ponovnim imenovanjem Halilagića za premijera.

“U početku nije lako bilo ni spomenuti opremanje policije. To je bila tabu tema, a sada svjedočimo historijskom opremanju policije. Mi na tome radimo od 2020. godine, ali nas je malo omela pandemija koronavirusa. Pokušali smo i kao opozicija u TK, za vrijeme SDP-ove vlade, ali nije bilo spremnosti do dolaska nove Vlade TK. Osnovni razlog za obaranje Vlade koju je predvodio SDP je nedostatak hrabrosti za opremanje policije – kazao je ranije za Faktor Muamer Zukić, zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini TK, koji je bio najuporniji u podnošenju inicijativa za kadrovsko jačanje policije, ali i nabavku policijske opreme, transportera i dugih cijevi.

On podsjeća da se prvo išlo s inicijativama za jačanje ljudskih kapaciteta u policiji jer su postojale informacije da stotine ljudi nedostaje u odnosu na sistematizaciju.

Dodajmo da su policajci u TK već dobili nove uniforme, kako “obična” policija, tako i pripadnici jedinice za javni red i mir.

Nabavljeno je 49 novih automobila, dva presretača, primljeno je 160 policajaca i 40 mlađih inspektora, kupljeno je zemljište za gradnju Policijske uprave u Živinicama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje