Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Duška Jurišić o kriminalizaciji klevete u RS: Zbog riječi u zatvor

Preuzmite sliku

Duška Jurišić, zamjenica državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice, boravila je danas u Banja Luci gdje se sastala sa potpredsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Mirsadom Duratovićem, zastupnicima Sašom Grbićem i Andreom Gajić, predstavnicima novinarske zajednice i Transparency Internationala.

Povod posjete je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se kriminalizuju uvreda i kleveta na način da se, po svim kritičarima ovog zakona, ozbiljno ugrožava sloboda govora.

Jurišić se s takvim konstatacijama slaže:

“Ovo je sasvim sigurno uvođenje verbalnog delikta i to kao krivičnog djela ne samo za jedan entitet, nego za sve građane BiH, koji će u svakodnevnom životu imati ozbiljne posljedice. Dovoljna je riječ koju će neko doživjeti kao uvredu, pa da budete pozvani u policiju i u tužilaštvo na saslušanje. Kazne su enormne i mnogi ih neće platiti pa će pristajati na konverziju u vidu zatvorske kazne.”

To je jedan od razloga zbog kojeg traži njegovo povlačenje s dnevnog reda NSRS-a. Drugi razlog je proceduralne prirode:

“Ministarstvo pravde Republike Srpske, na zvaničnoj web stranici objavilo je različit tekst Prednacrta i Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS. U samom Prednacrtu nisu bila objavljena krivična djela protiv časti i ugleda te se u javnoj raspravi na njih nije ni moglo reagovati. Ta krivična djela pojavljuju se u Nacrtu s konstatacijom Ministarstva pravde da na tekst nije bilo primjedbi. Stoga se usvajanje ovih izmjena i dopuna mora vratiti na početak kako bi se javnosti omogućilo učešće u njihovom kreiranju”, kaže Jurišić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje