Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dr. Semir Osmanagić uposlenike, vodiče i saradnike nagradio putovanjem u Egipat

Preuzmite sliku

Uposlenici, vodiči i saradnici Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, njih ukupno 14, vratili su se sa nezaboravnog putovanja u Egipat.

Osnivač Fondacije i pronalazač bosanskih piramida dr. Semir Osmanagić želio je na ovaj način da nagradi svoje uposlenike, a  s druge strane da im omogući posjet i obilazak najznačajnijih znamenitosti drevnog Egipta.

Dr. Osmanagić je prvo odveo svoje uposlenike u Dolinu kraljeva u Luksoru gdje su sahranjivani faraoni mijenjajući pogrešna shvatanja da su mumije pronađene u piramidama.

– Prelijepa arhitektura hrama kraljice Hatšepsut, neobjašnjivi hiljadutonski Kolosi Memnona, veličanstveni hramovi Luxor i Karnak te kompleksi Abydos i Dendera upotpunili su sliku zašto su važne lokacije oko nekadašnjeg glavnog grada Tebe. Drugi dio putovanja je prošao u obilasku neponovljivih piramida na platou Gize, koje nazivaju Keospovom, Kefrenovom i Mikerenovom, zatim piramida u Dahšuru (Crvena i Savijena) te piramida u Sakkari (Đoserova, Unasova). Putovanje je zaključeno s posjetom podzemnom Serapeumu u kome se krije 25 višetonskih granitnih kapsula čija mašinska obrada ne može biti objašnjena inferiornim alatima faraonskog Egipta. – ispričao nam je Osmanagić po povratku u Visoko.

Vodiči Fondacije su bili u prilici da upoznaju egiptologe i njihov način prezentacije, turističku industriju Egipta, hotele i ugostiteljstvo i moći će da naprave komparaciju s razvojem turizma u Visokom.

– Učinak ovog putovanja se ne može opisati riječima. Dr.Osmanagiću prvo dugujemo neizmjernu zahvalnost na organizaciji puta  u zemlju koja je i prva asocijacija na piramide. Imali smo priliku obići sve najbitnije znamenitosti ove zemlje, poslušati prezentacije egipatskih vodiča, kao i prezentacije i zapažanja našeg dr. Osmanagića. Za jednog vodiča ovo je zaista jedno sjajno iskustvo sticanja znanja, ali i putovanja na drugi kontinent gdje smo doživjeli  prijatnost i gostoprimstvo domaćina,  ali i turistički život Luksora i Kaira. Jedno nezaboravno iskustvo i poticaj za daljnji rad i napredovanje. – kazao  je vodič Fondacije Amar Kulović.

Pored nezaboravnog iskustva koje su doživjeli uposlenici Fondacije vrijedna pomena je i sama gesta dr. Osmanagića koji je svim uposlenicima platio putovanje u Egipat, smještaj, džeparac, tako da su imali iskustvo koje će pamtiti cijelog života. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje