Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dr. Nermin Salkić: Očekujem da pandemija ‘COVID-19’ u BiH do kraja godine bude pod kontrolom

Preuzmite sliku

Specijalista interne medicine subspecijalista gastroenterolog načelnik Klinike za interne bolesti JZU Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla prof. dr. sc.  Nermin Salkić od početka pojave pandemije izazvane širenjem virusa COVID-19, jedan je od ljekara koji je bosanskohercegovačkoj javnosti nastojao ilustrativno i stručno da približi sve ono što se događa u vezi za širenjem korona virusa.

Dr. Salkić je pije tačno godinu dana upozorio da ukoliko ne budemo oprezni i ne budemo se pridržavali svih preporučenih higijensko-epidemioloških mjera u svrhu zaštite zdravlja građana može uslijediti ‘eksplozija’ oboljelih i veliki broj smrtnih slučajeva.

Posljednjih dana Klinički centri i bolnice širom BiH u potpunosti su prebukirani covid pacijentima iako su na snazi brojne mjere i preporuke Kriznih štabova.

Veliki broj zdravstvenih radnika je također inficiran zbog čega su van stroja. Pojedini ljekari nažalost su i preminuli od posljedica zaraze koronavirusom.

Bosna i Hercegovina je osma zemlja u svijetu po broju smrtnosti od virusa COVID-19 u odnosnu na broj zaraženih. Masovna imunizacija građana BiH još uvijek nije počela.

U međuvremenu se strahuje od širenja novih sojeva virusa koji su još opasniji i koji uzrokuju teška klinička stanja pacijenata.

U razgovoru za Tuzlanski.ba prof.dr.sc. Nermin Salkić, savjetuje građane da je najbolji lijek protiv korone jeste da se nikada ne zaraze.

“Znam da je više svima preko glave korone. U potpunosti razumijem ljude koji žele da što prije nastave sa normalnim životima tu sam i ja među njima. Međutim jedini lijek koji trenutno imamo protiv COVID-a 19 je vakcina. Zapravo, najbolje bi bilo da se nikada ne zarazite, to je najbolji lijek. Bosna i Hercegovina mora što prije da krene sa procesom masovne imunizacije stanovništva. U mnogim zemljama gdje se virus nesmetao kretao i širio dogodile su se mutacije. To dodatno komplikuje stvari. Svi zajedno moramo da se pridržavamo preporučenih higijensko-epidemioloških mjera jer tako čuvamo prvo sebe, svoje najbliže ali i pomažemo zdavstvenom sistemu. Mi smo tačno znali da ove sezone nećemo imati slučajeve obične sezonske gripe. Razog tome jeste upravo mjere koje imamo odnosno nošenje maski, često pranje ruku i držanje distance” – kaže dr. Salkić.

Prema predviđanjima načelnika Klinike za interne bolesti UKC-a Tuzla prof. dr. Nermina Salkića do kraja godine u BiH pandemija COVID-19 bi trebala da bude pod kontrolom.

“Mi u BiH mora da imamo 70 posto stanovništva koji će imati antitijela. Hoće li ta antitijela biti zbog toga što je neko prebolovao koronu ili je primio vakcinu sa epidemiološkog stanovišta je potpuno nevažno” – smatra dr. Salkić.

Zanimljiv podatak je u činjenici da je dosta manji broj pacijanata koji su konzumetni duhanskih proizvoda završi na respiratoru.

“To su primjetili u skoro svim zemljama. Izgleda da pušenje na neki način protektivno djeluje. Vjerovatno zbog toga što je već ranije bio aktiviran imunološki sistem u plućima” – kazao je Salkić.

Opširnije pogledajte u video prilogu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje