Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Domu zdravlja Lukavac donirano vozilo za hemodijalizu 

Preuzmite sliku

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) obezbijedila je vozilo za pacijente na hemodijalizi Domu zdravlja Lukavac, javlja Anadolu.

Dom zdravlja Lukavac, koji djeluje od 1984. godine, je javna zdravstvena ustanova koja pruža primarnu zdravstvenu zaštitu za oko 50.000 ljudi s ukupno 280 zaposlenih, od kojih je većina medicinsko osoblje.

Međutim, s obzirom da u Lukavcu ne postoji centar za hemodijalizu, pacijenti koji žive u ovom gradu svakodnevno na hemodijalizu moraju ići Tuzlu i Gračanicu kako bi nastavili liječenje.

Dom zdravlja Lukavac, koji obavlja prevoz pacijenata, nastojao je da ovu uslugu nastavi s vozilima koji su u lošem stanju. Takvim stanjem su najviše pogođeni pacijenti.

U cilju blagovremenog i sigurnog transporta pacijenata na hemodijalizu do bolnice i unapređenja procesa njihovog liječenja, TIKA je službenicima Doma zdravlja Lukavac isporučila servisno vozilo.

Ceremoniji isporuke vozila prisustvovao je koordinator TIKA-e za BiH Erdinc Isik, ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dušanka Bećirović, načelnik Općine Lukavac Edin Delić, zamjenica direktora Doma zdravlja Lukavac Sedija Arapčić, zastupnici Skupštine Tuzlanskog kantona, pacijenti i zaposleni u Domu zdravlja.

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dušanka Bećirović izrazila je zahvalnost Republici Turskoj i TIKA-i na nabavci vozila za hemodijalizu, u ime Vlade Tuzlanskog kantona i Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, na čijem je čelu te navela da će ovo poboljšati liječenje pacijenata na hemodijalizi.

Jedan od pacijenata Hajrudin Delagić naveo je da na hemodijalizu ide 24 godine. Istakao je da ova bolest nije samo obična bolest bubrega te da uslovi u vozilima kojima pacijenti svakodnevno putuju na liječenja mogu da pozitivno ili negativno utječu na njihovo liječenje.

​Načelnik Općine Lukavac Edin Delić kazao je da im puno znači ova poruka prijateljstva Republike Turkiye i njenog naroda.

Zamjenica direktora Doma zdravlja Lukavac Sedija Arapčić je navela da će vozilo odmah danas početi da koriste. (Foto: RTV Lukavac)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje