Srijeda, 19. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dom naroda usvojio Nacrt zakona: Poznato koliko će iznositi porast invalidnine

Preuzmite sliku

Dom naroda PFBiH usvojio Nacrt zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osoba sa invaliditetom.

Nacrt ovog zakona je ranije prihvatio i Predstavnički dom, pa je tekst upućen u tromjesečnu javnu raspravu, po čijem isteku će konačan prijedlog zakona biti upućen u parlamentarnu proceduru.

Ukoliko zakon u ovom obliku bude usvojen maksimalne naknade za invalidnine će sa 400 KM porasti na 700 KM.

Prema obrazloženju predlagača, federalne vlade, ovo zakonsko rješenje prvi put donosi definiciju invaliditeta i osobe sa invaliditetom, praveći razliku između invaliditeta i posljedica prirodnog procesa starenja.

Ocjenu o procentu invaliditeta donosi Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Prema odobrenom Nacrtu, lica sa invaliditetom imaju prava na ličnu invalidninu, dodatak za njegu i pomoć od drugog lica, ortopedski dodatak, pomoć u troškovima liječenja i nabavci ortopedskih pomagala, osposobljavanje za rad, prioritetno zapošljavanje pod jednakim uslovima, novčanu i drugu materijalnu pomoć, smještaj u drugu porodicu i u ustanovu socijalne zaštite te na usluge socijalnog i drugog stručnog rada, kao i na kućnu njegu i pomoć u kući.

 • Lična invalidnina određuje se u mjesečnom iznosu, srazmjerno stepenu oštećenja organizma prema nalazu, ocjeni i mišljenju Instituta.

  Mjesečni iznosi lične invalidnine određuju se u procentu od osnovice, i to za prvu gupu 40 posto, a za drugu 30 posto. Mjesečni iznos naknade za njegu i pomoć od drugog lica određuje se u procentu od osnovice, za prvu grupu 100 posto, a za drugu 50 posto od osnovice.

  Osnovica za obračun visine mjesečnih novčanih naknada po ovom zakonu iznosi 80 posto najniže plaće u FBiH, a njenu visinu utvrđuje svojim aktima Vlada FBiH u skladu sa Zakonom o radu.

  Osnovica se usklađuje sa izmjenama visine najniže plaće.

  Ukoliko se zbog usklađivanja mijenjaju visine novčanih naknada za priznata prava, korisnicima se neće izdavati nova rješenja, ali će im biti isplaćene naknade u skladu sa izmijenjenim iznosima, predviđeno je Nacrtom zakona. (FENA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,