Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dom naroda PSBiH o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH

Preuzmite sliku

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici trebalo bi da razmatra zahtjev Predstavničkog doma državnog parlamenta da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine razmatra po hitnom postupku.

Predstavnički dom je krajem decembra prošle godine, po hitnom postupku, usvojio taj zakon.

U obrazloženju predloženog zakonskog rješenja se navodi da su razlozi za njegovo donošenje unapređenje izbornog procesa u cjelini, te jačanje povjerenja građana u izborni proces.

Dodaje se da se predloženim izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Herecgovine nastoje otkloniti nepravilnosti u izbornom procesu koje su uočene prilikom održavanja izbora i na koje su u svojim izvještajima ukazivali Centralna izborna komisija BiH, Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i druge domaće i međunarodne organizacije koje se bave praćenjem izbornog procesa.

Predlagači navode da predložene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH predstavljaju napredak u izbornom procesu. Odnose se, između ostalog, na tehnička pitanja, uvođenje novih pojmova i definicija radi pojašnjenja i daljnje standardizacije tumačenja specifičnih odredbi Izbornog zakona, načina formiranja biračkih odbora i sprečavanja zloupotrebe izbora članova biračkih odbora.

Također odnose se na sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u svrhe kampanje, stvaranje pretpostavki za uvođenje elektronske identifikacije birača i elektronskog brojanja glasova, uvođenje instituta mirovanja mandata, bolje kontrole vođenja kampanje, poboljšanje kontrole finansiranja kampanje i političkih stranaka, osiguravanje jednakosti glasova kroz reviziju granica izbornih jedinica, te povećanje iznosa kazni radi snažnijeg efekta odvraćanja od kršenja odredbi zakona.

Pred delegatima bi se trebao naći i zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Vijeće ministara BiH usvojilo je prijedlog tog zakona koji je usklađen s odgovarajućim direktivama i uredbama EU u toj oblasti.

Usvajanjem tog zakona s oznakom ‘EI’ Bosna i Hercegovina želi poboljšati kapacitete za efikasniju borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u korist poslovne zajednice i građana BiH.

Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti jedan je od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Novi zakon harmonizira sistem sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma u Bosni i Hercegovini sa standardima FATF-a i Moneyvala iz posljednjeg kruga evaluacije.

Delegati bi trebali razmatrati i zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, razmatra po hitnom postupku.

Predstavnički dom državnog parlamenta juče je, po hitnom postupku, usvojio prijedlog tog zakona kojim se, prema riječima ministra pravde BiH Davora Bunoze, produžava rok za formiranje Odjela za integritet na dodatnih 90 dana, a još u tri članka ispravljaju neke tehničke stvari.

Pred delegatima bi se trebao naći i zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH po hitnom postupku.

Delegati bi, u prvom čitanju, trebali razmatrati Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom.

Također u prvom čitanju trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje