Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dok su sve oči bile uprte u Rezoluciju, Skupština RS -a dala saglasnost za izgradnju Rudnika litijuma u Loparama?

Preuzmite sliku

23. maj 2024. ostat će upamćen kao dan kada je usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici. No, čini se da su srpske vlasti zloupotrijebile to što je fokus javnosti bio usmjeren ka glasanju, te su, iskoristili priliku i dali saglasnost za otvaranje Rudnika litijuma u Loparama.

Na sjednici Narodne Skupštine RS -a odbijen je Prijedlog deklaracije o protivljenju otvaranju rudnika pročitanog od strane Rade Savića, načelnika Lopara, a koji je bio upućen kao građanska inicijativa.

Odbijanje ovog prijedloga može značiti samo jedno – saglasnost za izgradnju.

”Narodna skupština nije usvojila Prijedlog deklaracije o protivljenju otvaranju rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata na teritoriji opštine Lopare – građanska inicijativa.”, stoji u saopštenju na zvaničnoj stranici Skupštine.

Istog dana se na svom Facebook profilu oglasio i načelnik Lopara napisavši:

”Poslanici vladajućih u Republici Srpskoj nisu podržali deklaraciju protiv otvaranja rudnika litijuma, ovo nije kraj naše borbe već definitivno otkrivanje ko šta misli i hoće – rudnik litijuma neće biti, uzalud su odluke pogažene skupštine!!!”, naveo je.

Nedugo nakon toga oglasili su se i aktivisti Pokreta Karton revolucija ukazavši na isti problem.

”U isto vrijeme je izglasan kraj za Lopare, Tuzlu, Bijeljinu, Brčko i čitavu regiju…”, naveli su, aktivisti, između ostalog.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Karton revolucija (@kartonrevolucija)

I ranije su aktivisti govorili o ovom projektu srpskih vlasti, no javnost, čini se, još nije svjesna opasnosti koje realizacija može donijeti.

”Nigdje na svijetu ne postoji rudnik litijuma u radijusu 150-200 kilometara od naseljenog mjesta. Lopare su naseljene, centar Tuzle se nalazi na 13km udaljenosti, a Gornja Tuzla na samoj lokaciji. Svi smo ugroženi. Zašto u Tuzli niko ne pokreće tu temu? Svi unutar sistema znaju i svi šute. Zašto se kreiraju zakoni koji pogoduju stranim rudarskim kompanijama? Zašto se narod ništa ne pita? O ovoj temi se šuti sa razlogom jer kada se sve sazna biće kasno.
Prodani od politike, bez zaštite sistema, potpuno izdani ovo je posljednji trenutak da pružimo otpor.”, pisali su još prije dva mjeseca.

Vezano | ‘Spaljena zemlja’: Hoće li rudnik litijuma ugroziti stanovnike Tuzle? 

Prema dostupnim informacijama, područje oko Lopara leži na procijenjenih 1.5 miliona tona litijeva karbonata, 94 milijuna tona magnezijeva sulfata i 17 miliona tona bora. Tvari su to koje se koriste za izradu raznih proizvoda, od električnih automobila do vjetroturbina i elektroničkih komponenti.  Srpske vlasti na čelu sa Miloradom Dodikom to vide kao ‘skriveno blago’ koje mogu naplatiti stranim investitorima, bez obzira na ekološke posljedice i zdravlje stanovništva.  (Tuzlanski.ba)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,