Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dok se veliki svađaju, narodu prijeti smrzavanje: Ko kome blokira kamione na ulazu?

Preuzmite sliku

Uprkos brojnim apelima banjolučkih Eko toplana, koji su upućeni Šumama Republike Srpske, situacija je sve nepovoljnija, jer se isporuka energenta ne odvija prema ugovornim odredbama i drvnog sortimenta za preduzeće koje grije više od 60.000 sugrađana nema dovoljno, saopšteno je u petak iz Eko toplana.

Nedostaje sirovine

– Zbog nepoštivanja ugovornih obaveza od našeg strateškog partnera Šuma Srpske, pod znakom pitanja je predstojeća sezona grijanja. Prema sadašnjem stanju, Eko toplane nemaju dovoljnu količinu energenta za uspješnu realizaciju sezone grijanja, navodi se u saopštenju ovog preduzeća.

Iz Šuma RS-a kažu kako je istina da povremeno dolazi do kašnjenja u isporuci drvnih sortimenata. Glavni uzrok je neizvršenje proizvodnje zbog nedostatka izvođača radova, pa samim tim i nedostatka raspoložive sirovine.

– Konstantno se upozorava i zahtijeva od gazdinstava da prioritetno isporučuju kupcima od strateškog značaja. Nedostatak izvođača radova predstavlja ozbiljan problem koji u ovoj godini dolazi posebno do izražaja. Izvođači koji su već dobili ugovore nakon okončane procedure nabavki usluga radova obavijeste nas da odustaju zbog cijena na tržištu i nedostatka radne snage i to bez prethodnog upozorenja, kažu iz Šuma RS-a.

Drugi problem koji bi mogao da ugrozi grijanje u Banjoj Luci jeste to što Elektrokrajina blokira dovoz sječke u Eko toplane. Gradski menadžer Bojan Kresojević kaže da ova dva preduzeća imaju dogovor da kamioni sa ogrjevom prolaze kroz dvorište Elektrokrajine, ali da je sada to zabranjeno. On ističe da u skladištima nema nimalo sječke.

– Elektrokrajina je bespravno, mimo ugovora, zabranila prolaz kamionima i danas u kotlovnicama nema nimalo sječke. Ako sutra bude bilo potrebno da počne grijanje, to ne može. Početkom godine dobili smo dopis od njih da će nam onemogućiti prevoz. Oni su zatvorili prolaz kada se završila prethodna sezona grijanja, kaže Kresojević.

Direktor Elektrokrajine Dragan Čavić kaže da je između dva preduzeća napravljen predugovor kojim se daje privremeno pravo korišćenja dvorišta Elektrokrajine za prolazak kamiona Eko toplana dok ova firma ne izgradi pristupne saobraćajnice.

– Nema ugovora. Postoji predugovor i piše da se služnost odobrava na određeno vrijeme, do gradnje saobraćajnice, a put pet godina nije napravljen. Kroz dvorište Elektrokrajine u vrijeme sezone grijanja svakodnevno je prolazilo po 20 šlepera, ali i radnici privatnih firmi i radnici Eko toplane. Postoji dobra volja da se odobri prolazak kamionima sa sječkom pred novu sezonu grijanja, rekao je Čavić.

Traži se odgovornost

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a zahtijeva od Šuma Republike Srpske striktno poštovanje ugovora u vezi sa snabdijevanjem gradskih toplana u Republici Srpskoj, kao i kontinuiranu isporuku ugovorenih količina drvnih sortimenata kako sezona grijanja ne bi došla u pitanje.

– Tražićemo odgovornost od uprave ovog javnog preduzeća, kao i direktora šumskih gazdinstava koja ne budu isporučila ugovorene količine, ukoliko sezona grijanja bude ugrožena, rečeno je iz Ministarstva poljoprivrede RS-a. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,