Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Veoma brzo ćemo donijeti zakon o izborima u RS-u i vratiti nadležnost za izbore

Preuzmite sliku

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebao biti razmatran rebalans budžeta tog entiteta za ovu godinu najavljena je za 26. oktobar, a za 1. novembar i sjednica NSRS u starom sazivu, na kojoj bi trebao biti usvojen budžet za narednu godinu.

Kazao je to predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na pres-konferenciji u Banja Luci.

Time ćemo, naveo je on, RS-u omogućiti da nastavi svoj razvojni put stabilnosti i mira koji joj je neophodan.

– Učinit ćemo sve da ono što smo iskazali kao naše politike u prošlosti obuhvatimo novim budžetom – kazao je lider SNSD-a.

Osvrnuo se i na pitanje energije koje, kako je kazao, “trese gotovo čitavu Evropu i značajan dio svijeta”.

– Ovih dana ističe zabrana izvoza peleta. Međutim, nismo vidjeli da su domaćem tržištu ponuđene sve količine peleta koje su na raspolaganju. Mi smo odlučili, i čekamo da Vijeće ministara donose odluku, da dozvoli proizvođačima peleta da izvezu 50 posto proizvodnje, a 50 posto da moraju da plasiraju na domaće tržište – naveo je Dodik, te dodao da cijena tog plasiranja na domaće tržite neće moći da pređe 550 KM.

Dodao je da preostalih 50 posto mogu da prodaju gdje žele, “i tu mogu da zarade dobru i ekstra dobit”.

Čekat ćemo do 1. novembra i ukoliko to ne bude, Vlada RS će donijeti mjeru po kojoj će 50 posto peleta morati da se prodaje ovdje, a 50 posto će biti dozvoljeno za izvoz – kazao je Dodik.

Dodik je govorio i o pitanju “najavljenih evropskih politika koje idu za tim da se BiH da status kandidata za EU”.

Po njegovim riječima, to bi mogla da bude dobra vijest, “ali ona nije dobra vijest”.

– Nije dobra zato što oni pokušavaju da, dajući kandidatski status BiH, zadrže lažnog visokog predstavnika i zadrže strance u Ustavnom sudu BiH. Zato nije to nešto što možemo računati da je pošteno i fer – smatra Dodik.

Kaže da je “taj kandidatski status ponuda koja nije fer, ako ostaje lažni visoki predstavnik i ako ostaju sudije Ustavnog suda stranci”.

– Ako je to namjera, onda mi ne možemo da prihvatimo sa pravim oduševljenjem takav jedan prijedlog. Mi to ne možemo ni spriječiti, ali ćemo svakako svoje politike odmjeriti prema tome – naveo je Dodik.

Dodao je da ne žele da nastave sa bilo kakvim igrarijama koje su u proteklom vremenu išle za tim “da se skrnavi pozicija RS-a”.

Želimo da vratimo naše nadležnosti. To ćemo učiniti. Veoma brzo ćemo donijeti zakon o izborima u RS-u i vratiti nadležnost za izbore za sve nivou u RS-u, da to bude u nadležnosti republičke izborne komisije, a ne Centralne izborne komisije – kazao je lider SNSD-a.

Također je naveo da svi podaci govore da je njegova pobjeda na proteklim izborima neupitna, te da ona ničim ne može biti dovedena u pitanje.

Pozivao je građane da se okupe u utorak, 25. novembra, u Banja Luci “da pokažu našu solidarnost i našu sposobnost da se borimo za slobodne izbore u RS-u”. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,