Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Umjesto u EU BiH treba da ide u BRICS

Preuzmite sliku

Lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, objavio je novi prijedlog: Da BiH, umjesto u EU, treba ići u BRIKS.

“Evropska unija ima alternativu. S obzirom na to da se iz Brisela ispostavljaju uvijek novi i nejasni uslovi za prijem u Evropsku uniju, smatram da BiH treba da podnese zahtjev za članstvo u BRIKS. Vjerujem da bi bila primljena prije nego u EU. Narednih dana predstavnici institucija iz Republike Srpske poslaće organima BiH prijedlog da se razmotri takva inicijativa”, naveo je Dodik.

Briks (engl. BRICS) je engleska skraćenica i ekonomski pojam koji se odnosi na rastući razvoj privrednog potencijala Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike. Tiče se ekonomskog savezništva ovih komplementarnih privreda.

Naziv za platformu oko koje su se prvobitno okupili Brazil, Rusija, Indija i Kina prvi je 2001. godine upotrebio ekonomista iz čuvene investicione banke Goldman Saks Džim O'Nil, a tvorac akronima BRIK od početnih slova četiri države je njegov kolega koji je izradio izveštaj o stranim ulaganjima – Rupa Purušotaman.

Treba naglasiti da BRIKS nije međunarodna organizacija već platforma za saradnju i razmjenu, po čemu je slična G7, grupi najrazvijenijih zemalja. Nastao je da bi se pronašli načini za reformu međunarodnih finansijskih institucija kao što su MMF i Svjetska banka, da bi se stvorio „jači glas i bolje zastupanje” ekonomija u razvoju.

Prvi neformalni skup grupe zemalja organizovan je 2002. godine na godišnjem zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Više od 20 država zatražilo je pridruživanje grupaciji zemalja, a među njima su Alžir, Saudijska Arabija, Argentina, Bangladeš, Kuba, Egipat, Etiopija, Iran i Vijetnam.

Među onima koji žele da se pridruže neke zemlje su tradicionalno nesvrstane, kao što su Indonezija i Etiopija. Ali su neke zemlje otvoreno neprijateljski raspoložene prema SAD i njihovim saveznicima, kao što su Iran i Venecuela.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,