Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Ukoliko se Schmidt umiješa u izmjene Izbornog zakona stavljamo tačku na evropski put BiH

Preuzmite sliku

Predsjednik RS-a Milorad Dodik jutros je objavio novu poruku na društvenoj mreži X, u kojoj govori o evropskom putu BiH, ali i o održavanju izbora.

On je kazao da je “RS za dogovor unutar BiH, ali da su isto tako odlučni da stave tačku na evropski put BiH ukoliko Christian Schmidt pokuša da se umiješa u izmjene Izbornog zakona.”

“U tom slučaju RS će donijeti svoj izborni zakon i sprovoditi izbore. Inače, RS su u ranijem periodu oteli nadležnosti oko izbora jer prema Dejtonskom sporazumu, BiH može da sprovodi izbore za članove Predsjedništva i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a sve ostalo treba da sprovodi RS”, kazao je.

Podsjetio je i da je tokom prošle sedmice primio u nastupnu posjetu ambasadora Republike Srbije u BiH Ivana Todorova, a sastao se i s ambasadorom Norveške u BiH Olavom Rejnertsenom.

“Prisustvovao sam i promociji 50. jubilarnog broja i obilježavanju 18 godina postojanja naučnog časopisa za društvena i politička pitanja “Argumenti”. Boravio sam i u Srbiji, gdje sam sa državnim rukovodstvom prisustvovao obilježavanju Dana državnosti Srbije – Sretenja”, napisao je Dodik na društvenoj mreži X.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje