Četvrtak, 20. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik u svom elementu: Ako ovaj “nelegalni” bilo šta pokuša nametnuti RS, srušit će evropski put BiH

Preuzmite sliku

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nakon sastanka u Mostaru zaprijetio je da će RS izaći iz procesa dogovora državne koalicije ukoliko visoki predstavnik Christian Schmidt nametne bilo šta što se odnosi na entitet RS. To će, kaže Dodik, biti kraj evropskog puta BiH.

“Ako ovaj nelegalni bilo šta uradi, srušio je evropski put BiH. Ukoliko bi nametnuo bilo šta što se odnosi na RS u bilo kom segmentu, RS istupa iz procesa na način da će donijeti svoj zakon o izborima i provesti izbore na svoj način. I ranije smo rekli da on ne postupa i ne nameće i vjerujem da smo istog opredjeljenja svi zajedno“, kazao je.

Dodik je u prisustvu Dragana Čovića (HDZ) i Nermina Nikšića (SDP) rekao da svi skupa traže od Evropskog vijeća tačan datum za otvaranje pregovora BiH za članstvo u EU.

“Bez tog datuma će značiti da ćemo se osjećati prevarenim. To smo dogovorili. Mi tražimo tačan datum i mislim da smo uradili dosta toga, riješen je Frontex i sprečavanje pranja novca. Vjerujem da u sljedećih 7-10 dana možemo riješiti još neka pitanja – zakon o sudu, sprečavanju sukoba interesa i izborni zakon.”

Dodik je kazao da se vladajuća koalicija dogovorila da će i o izboru stranih sudija u Ustavnom sudu BiH govoriti nakon marta, dakle u aprilu.

Lider SNSD-a je naveo da RS podržava da se riješi način izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda na način “da prođe trijažu i da se dobije fer odnos”.

Što se tiče tehničkih izmjena izbornog zakona, Dodik kaže da mnogi ne razumiju o čemu se radi niti kad je riječ o integritetu izbornog procesa.

On je kazao da će radne grupe nastaviti raditi i sve čim se nešto dogovore upućivati prema Vijeću ministara BiH odnosno Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Djeluje mi da ćemo završiti zakon o sprečavanju sukoba interesa. Bilo bi dobro kada bi to uspjeli završiti kao i ovo o državnoj upravi u kojoj se regulišu uposlenici. Budžet više niko ne spori i to možemo brzo uraditi.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje