Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik u Parizu: Francuska je svjetski sinonim za slobodu, a srpski narod ideal slobode za sve balkanske narode

Preuzmite sliku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na X-u objavio da kao predstavnik entiteta boravi u Francuskoj, gdje je posjetio crkvu, a zatim će preći na političke sastanke.

Sinoć je na društvenoj mreži X objavio kako ga raduje atmosfera u kojoj je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić završio posjetu Francuskoj.

“Francuska je po svojoj veličini postala svjetski sinonim za slobodu, a srpski narod ideal slobode za sve balkanske narode,” započeo je Dodik u svom maniru.


Zatim je dodao:

“Historija je puna uspona i padova, ali bilanca naših odnosa je takva da kada se složimo i radimo zajedno, francuski i srpski narod to čine za dobrobit cijele Evrope.”

Dodik kaže da će kao predsjednik RS-a imati niz sastanaka “sa ljudima koji utiču na politiku Francuske”

“Za RS je važno da na ovaj način utvrđuje svoj geopolitički značaj i predstavi sve prednosti za francuska ulaganja”, kazao je Dodik.

“Bez Republike Srpske i srpskog naroda nema ni Bosne i Hercegovine. Danas, kao i mnogo puta u našoj historiji, ne odustajemo od svoje slobode i tražimo da se 30 godina nakon rata omogući narodima Bosne i Hercegovine da se dogovore kako će živjeti bez uplitanja stranaca.

Stabilnost Bosne i Hercegovine može biti samo dogovorom i kompromisom. Kao što je slučaj u Francuskoj i EU. Nema dugoročne stabilnosti i kratkoročnog dinamičnog razvoja dok su naši odnosi opterećeni stranim sucima i lažnim visokim predstavnicima.

Te ću poruke prenijeti francuskim partnerima, kao i poruke zahvalnosti što su prepoznali potrebu i trenutak za otvaranje pregovora o članstvu s EU.”

Osim toga, kaže da će senatore s kojima se sastane informisati o stanju u BiH i pritiscima na RS i njeno rukovodstvo. Također, jasno će kazati da RS nije za pristupanje NATO-u.

Dodik je u Francusku stigao još jučer gdje je posjetio crkvu Svetog Save u Parizu, gdje ga je dočekao episkop zapadnoevropski Justin.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,