Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik u Doboju: Šulić neće biti ministar, državna imovina nije dio sporazuma

Preuzmite sliku

Nakon završenog sastanka u Doboju između predstavnika stranaka Osmorke, Milorad Dodik kazao je kako je važno za sve u BiH da se deblokiraju procesi.

Pitanje imovine

“Sa SDA smo imali to da su blokirali formiranje vlasti više od godinu dana. Onda se ništa nije moglo odlučivati. Mi želimo da radimo, da odlučujemo. Pitanje imovine se rješava dijalogom, mi nismo obećali da se ćemo se prestati boriti za imovinu, kao što i oni neće. To je stvar procedure, mi smatramo da je to riješeno Dejtonskim sporazumom i Ustavom.

Ako neko hoće da je to problem, ok. SNSD ne mora se žuriti. Naš motiv je da se deblokiraju procesi, čim se formira Vijeće ministara, dogovorili smo se da se usvoji budžet, da se rješava pitanje autoputeva.

Hajdemo to raditi, da ne budemo slijepo tranzitno crijevo. Ako je problem 9. januar, i nama je problem 1. mart. Nećemo se odreći 9. januara, niti očekujemo da će se Bošnjaci odreći 1. marta”, kazao je Dodik u Doboju.

Dodao je kako se te teme neće skloniti sa dnevnog reda, ali da ima mnogo drugih.

“Ovo nije stvar pobjede ni poraza, nego da se napravi neka saradnja. Dajte da stavljamo pitanja na dnevni red. Ako se usvoji sporazum sa Islamskom zajednicom, moramo misliti na to da li će druge vjerske zajednice tražiti dopune i izmjene sporazuma koji postoje. Nisam protiv toga da sjednemo s predstavnicima IZ i poslodavaca. U vrijeme SDA je uvijek bilo uzmi ili ostavio, i mi smo ostavljali”, rekao je Dodik.

Sastanak u Doboju: HDZ je dao svoja imena

Komentirao je i mogućnost da Denis Šulić bude ministar u Vijeću ministara.

“U javnosti su data imena. Što se tiče Šulića, mi želimo da sačuvamo njegov kredibilitet. Idemo sa novim imenom, predložili smo jedno ime. Osmorka tek sutra treba da to definiše. HDZ je dao svoja imena. Biraju se u isto vrijeme ministri i zamjenici ministara.

A što se tiče imovine, to je jedno od ključnih pitanja u BiH. Razgovarat ćemo o tom pitanju, to nije nešto što se rješava načelnim smjernicama, koje smo donijeli da formiramo Vijeće ministara. Ali, hoćemo da razgovaramo, da objasnimo. Ovdje niko neće dobiti pobjedu koju je dugo čekao. Novina je to da smo spremni razgovarati o teškim temama. Treba odblokirati sve, svaki sporazum koji je u procedurama. Ako nema brzine, gubimo svi. Treba ubrzati procedure, ne smije ništa da stoji”, kazao je Dodik.

Istakao je da članovi CIK-a odmah trebaju podnijeti ostavku.

“Gledat ćemo šta ćemo s njima”, rekao je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje