Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: U Briselu ćemo vidjeti koliko je Evropa ozbiljna prema nama

Preuzmite sliku

Republika Srpska je ozbiljan i konstruktivan partner koji aktivno doprinosi ubrzanju evropskog puta BiH i to se vidi u svemu što je do sada urađeno na tom putu.

U Briselu ćemo vidjeti i koliko je Evropa ozbiljna prema nama – poručio je predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, uoči Drugog političkog foruma na visokom nivou između EU i BiH koji će sutra biti održan u Briselu.

-Ako se odstupi od ranijih najava, a vidimo da bi se to moglo desiti, to onda znači da nisu dovoljno iskreni prema BiH – kazao je Dodik.

Kaže da je teško biti optimista, “naročito ako vidimo koliko neke od članica koje se protive otvaranju pristupnih pregovora ne razumiju prilike i odnose u BiH“.

-Optužbe koje od Nizozemske dolaze na račun RS pokazuju koliko ne poznaju strukturu BiH i njen Ustav, pa predstavnike RS optužuju da ‘podrivaju’ i nepostojeće institucije – smatra predsjednik RS.

Poručuje da će RS i dalje ostati na svojim prvobitnim pozicijama.

-BiH može ući u EU samo bez stranog faktora. To znači da nema ni visokog predstavnika, ni pravog ni lažnog, a ni stranih sudija. Ako opet odstupe od toga, onda ne mogu govoriti da je RS ta koja koči procese. To rade stranci i to je već jasno – naveo je Dodik u objavi na platformi X.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,