Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Rusija se ne miješa u unutrašnje stvari BiH, ona od Amerike brani Dejtonski sporazum

Preuzmite sliku

Pozitivan odnos predsjednika Rusije Vladimira Putina iskazan je prema Republici Srpskoj, sublimirao je posjetu istoku, predsjednik RS Milorad Dodik na konferenciji za medije.

Ističe privrednu saradnju, isporuku gasa itd.

Najavljuje da u aprilu ide u Sant Petersburg, kao i u junu na ekonomskom forumu u tom ruskom gradu. Do kraja marta očekuje ugostiti Viktora Orbana.

“Nema nikakve mistike, Ruska federacija ima pozitivan stav prema miru u BiH. Mi poštujemo činjenicu da se oni ne miješaju u unutrašnje stvari u BiH, ali i poštujemo činjenicu da su oni garant Dejtonskog sporazuma. Rusija od Amerike brani Dejtonski sporazum. Jasno rečeno da samo strane u BiH mogu da dogovaraju druge aranžmane za BiH.

Razgovarali smo i o neizabranom strancu, predsjednik je to znao, nedopustivo da se bilo koji stranac miješa u odluke ovdje”, rekao je Dodik.

Podcrtava Putinove riječi zadovoljstva što se BiH zbog stava RS nije priključila sankcijama Rusiji.

Dodaje da će RS potpisati sporazum o saradnji sa Tatarstanom, ali da je uspostavljena saradnja sa Bjelorusijom u vezi transplantacije organa, gdje je troje djece iz RS liječeno u Minsku.

“U Bjelorusiji, u Minsku imamo prijatelje. To nije zemlja okružena betonom i bodljikavom žicom”, istakao je Dodik.

Podsjetio je da je za 14 miliona KM Kanton Sarajevo kupio tramvaj iz Bjelorusije, a obećava da će RS dobiti 10 sličnih autobusa za prevoz đaka i studenata.

Dodik se pohvalio ordenom Aleksandra Nevskog koje mu je dodijelio Vladimir Putin, drugo je to po veličini znamenje koje Rusija dodjeljuje.

Odbacio je insinuacije o malignom ruskom uticaju u BiH. O nekim stvarima kaže ne može da govori.

U septembru na samitu Briksa u Kazanju, Dodik će probati da Republika Srpska prisustvuje.

U utorak popodne Dodik je najavio sastanak u Mostaru sa koalicionim partnerima gdje će se pokušati dogovoriti preostali “detalji” u vezi nastavka EU puta. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje