Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Predstavnici Bošnjaka godinama rješenje traže u razgovoru sa Zapadom, umjesto sa nama

Preuzmite sliku

Milorad Dodik, predsjednik RS danas se ponovo oglasio na društvenoj mreži X. Osvrnuo se na pregovore u vezi s evropskim putem BiH, ali je komentarisao i dosadašnje odluke koje su usaglašene.

“Svi politički predstavnici u BiH preuzeli su obavezu da zajedno ispune ono što se traži od nas na putu ka EU. To uključuje donošenje odluka koje su usaglašene i potvrđene od svih učesnika na način na koji smo pristali i kroz tijela koja su formirana za to.”

Istakao je kako je svako odstupanje od toga pokušaj rušenja dogovorenih rješenja.

BiH je od postanka zarobljena i potpuno nefunkcionalna. Predstavnici Bošnjaka su godinama radije razgovarali s predstavnicima međunarodne zajednice, očekujući da će oni donositi rješenja i raditi njihov posao, umjesto da razgovaraju sa nama”, nastavio je.

Rekao je da je Republika Srpska čvrsto opredijeljena za stvaranje ambijenta u kome je nedopustivo strano uplitanje, a dogovor osnova svega.

“To pokazuju i svi usvojeni zakoni, koji ne bi mogli zaživjeti bez odobrenja Republike Srpske. Za nas je najvažnije da je RS u svojim okvirima zadržala potpunu samostalnost. Dogovorena rješenja su pokvarila planove arogantnim i lažljivim tipovima poput Schmidta i Murphyija i pokazala da se dogovor može postići,” naveo je.

“Zakon o sudu nije usaglašen te da će biti usvojen tek kada se u njemu nađu rješenja s kojima je saglasna srpska strana. Neko pokušava da iskoristi evropsku priču i da na mala vrata uvede neke nove nadležnosti apelacionog suda. To se neće desiti. Na nivou BiH će se poštovati zakon i Sud BiH će primjenjivati samo one zakone koje je usvojila Parlamentarna skupština BiH u skladu s Ustavom BiH.”

Poentirao je sa ovim:

Došlo je vrijeme da postanemo dio EU i to će biti potvrda samostalnosti i suverenosti BiH sa svim evropskim tekovinama koje znače da nijedan pojedinac, lažan ili pravi, bilo čiji predstavnik, ne može biti iznad parlamenta i donositi odluke umjesto izabranih predstavnika naroda u BiH.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , , ,