Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik opet omalovažavao Schmidta: Neka se spusti na zemlju na kojoj nije…

Preuzmite sliku

Susret s Vučićem je Schmidtov pokušaj vlastite legitimacije, izjavio je Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovo je izjavio da Christian Schmidt nije izabran za visokog predstavnika u skladu sa procedurama koje propisuje Aneks 10 Dejtonskog sporazuma i da ne vidi destinaciju u koju bi mogao otići a da ga to legitimiše.

– Njegova turistička putovanja neće ga legitimisati kao visokog predstavnika. To nije pitanje gdje je on bio, sa kim se sastao ili gdje je govorio. To je pitanje koje se rješava procedurama po kojima su svi visoki predstavnici u BiH dolazili. Vijeće sigurnosti UN nije potvrdio njegovo imenovanje, što ga čini jedinom osobom koja tvrdi da je visoki predstavnik, a da se nije našao ni u jednoj rezoluciji Vijeća sigurnosti, istakao je Dodik.

Govoreći o Schmidtovom sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Dodik je odgovorio da taj susret vidi kao pokušaj vlastite legitimacije kao visokog predstavnika, ali to, kako je već rekao, nije pitanje destinacije u koju će on otići.

– Prije sastanka predsjednika Srbije sa Christianom Schmidtom razgovarao sam sa predsjednikom Vučićem i ponovio mu naše stavove, ali isto tako razumijem poziciju Srbije, istakao je Dodik.

Dodik je poručio Schmidtu da se spusti na zemlju na kojoj inače nije visoki predstavnik.

Na pitanje Srne da prokomentariše Schmidtovu izjavu da bi se u svako doba sastao sa Dodikom i da mu može garantovati da, kako kaže, neće preduzeti ništa čime bi mu ograničio slobodu rada i kretanja, član Predsjedništva je kratko odgovorio:

– Neka se spusti na zemlju na kojoj inače nije visoki predstavnik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom. Tokom sastanka Vučić je izrazio neslaganje sa posljednjim odlukama i primjenom bonskih ovlaštenja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,