Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik odao počast diplomati koji je spriječio rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Preuzmite sliku

Ono je ono što je zapisano i u ustavu i duboko u Dejtonskom sporazumu. Bilo bi normalno da svi diplomatski radnici koji dolaze u BiH poštuju upravo to međunarodno pravo, rekao je Dodik.

Dodik je položio vijenac na spomen obilježje ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu, koji je spriječio da u Savjetu bezbjednosti bude usvojena britanska rezolucija o genocidu u  Srebrenici.

Član Predsjedništva BiH je istakao da je Čurkin tada odigrao važnu ulogu, ispunjavajući stav najvišeg rukovodstva svoje zemlje, te izrazio zahvalnost za to. On je prisutnom ambasadoru Rusije u BiH Igoru Kalabuhovu i ostalom osoblju Ambasade Ruske Federacije u BiH čestitao praznik i poželio sve najbolje.

Ističući da je upoznao mnogo ruskih diplomata koji u BiH dolaze godinama, Dodik je rekao da je uvijek imao dobru komunikaciju sa svima njima.

On je konstatovao da je suprotno ruskim diplomatama jedan broj njihovih kolega, uglavnom zapadnih, nasilno kršio Ustav BiH i Dejtonski sporazum.

“Ranije, prije 15-20 godina, prevarama i raznim stvarima dolazili su do nekih rješenja nametanjem od strane visokog predstavnika, a sada to pokušavaju da zaštite pričama o nekim dogovorima koji nisu postojali” naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, danas je odata pošta jednom važnom čovjeku za Republiku Srpsku i Srbe – Vitaliju Čurkinu koji je u ime najvišeg rukovodstva Rusije podigao veto u Savjetu bezbjednosti UN i onemogućio usvajanje britanske rezolucije kojom su htjeli da osude Srbe kao genocidan narod.

“Pamtimo ovdje dvije stvari – taj postupak Ruske Federacije i šta je Velika Britanija htjela od nas da učini” rekao je Dodik i dodao da su Britanci, koji su u svojoj istoriji počinili nekoliko genocida širom svijeta, pokušali da Srbima na bezočan način pripišu genocid.

On je poručio da je vrijeme da se odajući poštu Čurkinu vratimo istinskim uzornim vrijednostima samog slova Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

“Ovo što danas radimo ovdje nije ništa drugo nego poštovanje Ustava” zaključio je Dodik.

Pored Dodika i ambasadora Kalabuhova, vijence i cvijeće na spomen-obilježje Čurkinu položili su gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić, princ Filip i princeza Danica Karađorđević, predstavnici udruženja “Istočna alternativa”, te Udruženja antifašista Istočnog Sarajeva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,