Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik o sankcijama za banke: Primaću platu predsjednika preko pošte, nju ne mogu ukinuti

Preuzmite sliku

Od Amerikanaca se sve može očekivati, oni demonstriraju silu, kaže predsjednik RS Milorad Dodik, odgovarajući na pitanja N1 šta će se desiti ako domaće banke koje sarađuju sa osobama sa crne liste budu sankcionisane, ili pak izgube swift kod.

“Naravno da su poludjeli, iće oni do kraja. Šta ima veze, ja ću primati platu predsjednika preko pošte, neće valjda zatvoriti poštu, a mogu i na blagajni uzeti svoju platu, ali neće nam promijeniti stav. Šta će drugi, pa nek se i oni riktaju na taj način i oni imaju poštu, svaka firma ima svoju blagajnu”, predložio je Dodik.

Upitao zašto niko ne pita zbog čega je ATV sankcionisan. Dodaje da će sjesti sa budućim ambasadorom SAD-a, ali uz uslov da se skinu sankcije. Nije birao riječi govoreći o aktuelnom ambasadoru SAD Michaelu Murphyju.

“Niko nije lud da neka banka izgubi prava. Zamisli dokle to ide da oni putem swifta i transfera međunarodnih to kontrolišu i oni su spremni da ukinu sve. To je brutalna upotreba sile, ali i ta politika propada, ne ide im od ruke”, zaključio je.

Inače, domaće banke u RS su Nova i Atos koje se ne oglašavaju nakon upozorenja Sjedinjenih Američkih Država da bi i banke iz Bosne i Hercegovine i to one koje sarađuju sa sankcionisanim pojedincima mogle na crnu listu.

Time bi se ugrozio njihov međunarodni platni promet, ali i otežalo unutrašnje poslovanje, kao i kupovina obveznica i trezorskih zapisa koje ove banke kupuju od Vlade RS.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,