Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Neka iz Federacije zatraže pomoć iz Rusije, mi ćemo im pomoći da je dobiju

Preuzmite sliku

Nakon što su tri ruska aviona s medicinskom pomoći Ruske Federacije za entitet Republika Srpska sletjela danas na banjalučki aerodrom, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je kako i Federacija BiH može tražiti pomoć Rusije te kako će on to podržati.

Dodik se zahvalio ruskim vlastima što su odlučile pružiti pomoć RS-u, iako se i sama Rusija bori s epidemiološkom krizom zbog pandemije koronavirusa.

“Ne želim komentarisati ovu priču da li je nešto stiglo tamo ili ovamo. Jedino preporučujem Federaciji i ljudima iz Federacije da iskoriste priliku zato što je ta oprema ovdje da od nadležnih institucija Ruske Federacije zatraže da se i njima na neki način pomogne. Ja ću javno podržati jedan takav zahtjev i potaknuti neke ljude da se to učini i Federaciji. Oni su rekli da pomoć stiže ovdje na zahtjev RS-a, ali to ne znači da će ona ovdje biti zadržana. Ukoliko to Federacija želi i organi Federacije, neka napišu zahtjev, a mi ćemo učiniti sve da im pomognemo”, izjavio je Dodik za medije.

  • Pomoć iz Rusije danas je dopremljena u Banju Luku sa tri aviona koja su prevozila pet specijalnih vozila za dezinfekciju, kao i devet vozača i 15 zdravstvenih radnika kao ispomoć lokalnim vlastima u borbi protiv pandemije.

    Prema informacijama koje je ambasador Ruske Federacije prenio, pomoć je stigla prema zahtjevu iz RS-a, ali će po potrebi biti na raspolaganju na cijeloj teritoriji BiH.

    Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković se zahvalila ambasadoru Ruske Federacije u BiH Petru Ivancovu na ovoj pomoći.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje