Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Nećemo prihvatati odluke Schmidta i US dok se ne ispune svi naši zahtjevi

Preuzmite sliku

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik u intervju za RTRS kazao kako ne odustaje od svoje politike, a zakoni o neprihvatanju i neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta i Ustavnog suda BiH ostaju na snazi.

Između ostalog, prokomentirao je i posljednji sastanka sa liderima Trojke, ali se osvrnuo i na sastanke sa predsjednicima Hrvatske, Srbije i premijerom Mađarske.

Naime, Dodik je u svom jučerašnjem gostovanju osvrnuo se i na rad SDA.

“Veliku galamu su napravili ovi iz Federacije BiH. Globalno je počelo da se galami oko RS na sva zvona. Ne želim da objašnjavam svoju strategiju koji mnogi ne razumiju. Mi imamo redovne konsultacije sa Trojkom, za razliku od SDA-ovih. Sa SDA nikada nismo imali razgovore. Iz SDA su uveli mafiju u obavještajni sektor, ona je njima trebala da posluži kao obračun sa RS. Nama je jedino bilo važno da se skloni pritisak sa RS, to je jedino bilo moguće ako se skloni SDA. I to smo uradili”, kazao je Dodik.

Prije samo nekoliko dana u javnosti se raspavljalo o prostorijama Uprave za indirektno oporezivanje (UIO). Podsjetimo, Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se saopćenjem u kojem komentira odluku Trojke da podrži zahtjeve SNSD-a za kupovinom zgrade u Banjoj Luci za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Kako navode, ova odlulka “potvrđuje namjeru Trojke da štetnim i nepopravljivim ustupcima na štetu države i građana plaća naklonost Milorada Dodika i njegovu privremenu lažnu kooperativnost”.

Za pomenuti medij predsjednik RS je prokomentirao i ovu temu.

“Oni koji ovdje žive znaju da je iz potrebe da bude sjedište u Banjaluci, tadašnje vlasti su dodjelili zgradu bez naknade. Računali su da će to biti samo na nekoliko godina. Bakir Izetbegović je običan prevarant i lažov na dnevnom nivou, ne može on nikog strateški da prevari. Čovjek laže na dnevnom nivou. Dakle, davno je dogovoreno da se pravi regionalni centar u Mostaru, Sarajevu i zato je odvojen novac. U Banjaluci da se pravi sjedište i regionalni centar. Za taj posao prije 10 godina je odobreno 56 miliona maraka. Dio tog novca su potrošili za izgradnju graničnog prijelaza i nikada nisu vratili na stavku da se u Banjaluci završi”, kazao je Dodik.

Potom je dodao:

“Ne branim ja Trojku. Činjenica je da Trojka sada čisti njihove laži i brljotine. Izetbegović dogovorio, slagao sada i napada druge koje pokušavaju rješavati njihove brljotine”.

No, Dodik je rekao da ne odustaje od svoje politike, a zakoni o neprihvatanju i neobjavljivanju odluka Christiana Schmidta i Ustavnog suda BiH ostaju na snazi „dok ne budu ispunjeni zahtjevi Republike Srpske“.

“Zakon o neprihvatanju visokog predstavnika i o neobjavljivanju odluka Ustavnog suda ostaju na snazi. Kada smo došli na sastanak od nas je isključivo traženo da se povuku ovi zakoni. Reako sam odmah ne možemo o tome razgovarati. Rekao sam da to ne može. RS nije ukinula Ustavni sud, ali se protivi nakaradnoj proceduri. 14 prioriteta EU traže da se riješi pitanje Ustavnog suda”, kazao je Dodik.

Istaknuo je da će 22. augusta biti održan sastanak partnera u vlasti na nivou BiH, na kojem bi trebalo da bude realizovan dogovor postignut na sastanku u Sarajevu u ponedjeljak.

“Ono što smo se dogovorili, to će biti održano. To je urađeno u korist dodatnog pozicioniranja Republike Srpske. Nikada nisam ni krio da hoću da pozicioniram Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

Smatra da SDA pokušava svim silama da opstane kao pobjednik u FBiH i da zato napada Trojku.

“Mislim da je Republika Srpska u odličnoj poziciji, samo treba postojati nacionalni i narodni dogovor da više nikada neko ko pobijedi kod Srba ne treba da pravi dogovor sa SDA, jer je čitava struktura SDA usmjerena na ukidanje Republike Srpske”, rekao je Dodik, dodavši da i drugi vjerovatno imaju istu želju, ali da su, kako kaže, daleko racionalniji od pojedinaca iz SDA, poput Šefika Džaferovića i ostalih.

Između ostalog, govorio je i odnosu sa Turskom i predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

“Turska ima ozbiljne veze sa SDA, ali je Erdogan pozivima na unutrašnji dijalog u BiH zadobio povjerenje. Cijenim Erdogana, ali nisam glup, znam da će on biti na strani Bošnjaka, ali me je pridobio kada je rekao “sjedite i dogovarajte, pustite strance”. Najmanje tri puta u posljednjim razgovorima je rekao da je potreban unutrašnji dogovor u BiH, ali pošto dogovor nije bio moguć, naravno da je BiH upala u probleme”, naveo je Dodik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje