Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Nećemo odustati od svoje politike, neće Amerika smjenjivati zvaničnike RS

Preuzmite sliku

Sjedinjene Američke Države nisu birale zvaničnike Republike Srpske, pa ih neće ni smjenjivati, izjavio je predsjednik RS-a Milorad Dodik reagujući na stavljanje zvaničnika iz tog entiteta na crnu listu SAD-a.

– SAD misle da na ovaj način mogu disciplinovati svakoga ko ne misli kao oni – izjavio je Dodik.

Dodik je uvrštavanje predsjednika Vlade RS-a Radovana Viškovića, predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović i ministra pravde Miloša Bukejlovića na crnu listu SAD-a ocijenio “nepotrebnim”.

– Sankcije pokazuju i nemoć velike globalne sile kao što su SAD. Bez obzira na sve oni žele da sankcionišu ovaj narod jer mi smo predstavnici naroda. Oni žele da promijene nas, da dođu neki koji će šutjeti, klimati glavom i odobravati – poručio je Dodik, prenosi RTRS.

Naglasio je da “Republika Srpska neće odustati od svoje politike”.

Također je istaknuo kako “nisu zabrinuti zbog ovih sankcija”.

Vezano | Oglasili se iz ambasade SAD-a, te naveli detaljno obrazloženje novih sankcija za zvaničnike iz RS 

Sankcije su uvedene Nenadu Stevandiću, Radovanu Viškoviću, Željki Cvijanović i Milošu Bukejloviću.

– Ovi lideri su direktno odgovorni za podsticanje donošenja zakona o Narodnoj skupštini Republike Srpske kojim se odluke Ustavnog suda BiH (KS BiH) proglašava neprimjenjivim u RS-u, čime se opstruira i prijeti implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma (DPA). Upravo ova akcija ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i teško stečeni mir utemeljen na Dejtonskom mirovnom sporazumu – navedeno je u saopćenju Ministarstva finansija SAD-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,