Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik nakon sastanka s Čovićem: U četvrtak u Sarajevu će sve biti gotovo što se tiče državne vlasti

Preuzmite sliku

Nakon sastanka delegacije SNSD-a i HDZ-a u Banjoj Luci obratili su se Milorad Dodik i Dragan Čović.

Dodik je kazao da je ovo završni sastanak HDZ-a i SNSD-a, te da će u četvrtak biti sastanak u Sarajevu o formiranju državne vlasti.

“HDZ ima sa Osmorkom i dogovor oko formiranja federalne vlasti. Upoznao nas je s tim, a mi njih o kretanjima u RS. Ali ključno je pitanje formiranja državne vlasti. Da podržimo Borjanu Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH. Ta procedura je u toku i ona je nezaustavljiva sa stanovišta podrške SNSD-a, HDZ-a i Osmorke. Tako da ćemo neobično brzo imati formiranu vlast”, rekao je Dodik.

Dodik nakon sastanka: Nećemo blokirati nešto što je zakonito

On je kazao da je SNSD-u stalo do projekata, te da HDZ-u oni nisu bili problem. Što se tiče Osmorke, rekao je da neće biti neprincipijelni da blokiraju nešto što je zakonito.

“Na zajedničkom sastanku ćemo otvoriti sve stvari i završiti sve i saopćiti javnosti. Nismo pričali kome će koje ministarstvo pripasti. To nije politika, već šta će se raditi. Ekonomska i socijalna pitanja”, naveo je on.

Kazao je da se sad čuje drugačiji diskurs, po kojem se nikome ništa neće nametati i da se to čuje iz Sarajeva.

“Ovi što su sad u vlasti su sami sebe diskvalificirali što se nas tiče. Ovdje se treba poštovati Ustav i princip jednakosti”, naveo je Dodik.

Dalje je naveo da je SNSD za konstitutivnost kao i HDZ i da to razumiju partneri Osmorke.

“To nije protiv njih niti protiv bilo koga”, istakao je on.

Čović je kazao da se razgovaralo o svemu što se radi u posljednje vrijeme.

Čović: Očekujem da strukturu Doma naroda imamo uskoro

“Mislim da ćemo to sve završiti u Sarajevu u četvrtak. Oko toga kako će izgledati Vijeća ministara BIH i mislim da će biti potpisan jedan dokument. Kako bi pažnju usmjerili na važna pitanja. Tu neće biti poteškoća. A do kraja dana u četvrtak bi trebali na razini predsjednika stranaka sve završiti”, kazao je Čović.

Istakao je da želi da se kadroviranje u Vijeću ministara BiH završi.

“Tamo gdje su istekli mandati, da se kroz novu strukturu pokrenu konkursi i završi to. Nadam se da ovo što je Dodik kazao da ćemo i mi na razini Federacije BiH završiti naša dogovaranja sa Osmorkom. CIK će morati svoj posao uraditi korektno. Oni ne rade svoj posao tako, što se vidjelo. Ali ja očekujem da strukturu Doma naroda imamo uskoro”, kazao je Čović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,