Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Izetbegović ne zaslužuje da se sjedi u kancelariji s njim

Preuzmite sliku

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da sutkinja Suda BiH Jasmina Ćosić-Dedović “nije podobna za odlučivanje o tužbi koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv njega i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića, te da je nemoguće imati povjerenje u tu pravosudnu instituciju.”

Dodik je istakao da se Dedović “odavno svrstala ne jednu stranu”, podsjetivši da je bila u timu koji je branio Nasera Orića.

Nema povjerenja

“Čuo sam da je bila i u ekipi koja je oslobodila Orića. Ona je bila i u OHR-u. Kako je moguće da Milorad Dodik bude kriv, a Naser Orić nije? Hoćete povjerenje, nema povjerenja. Kako da vjerujemo u pravosuđe kada mnogi svjedoci protiv Orića danas nisu živi”, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je kazao da je njegova “ustavna obaveza, kao predsjednika RS, bila da potpiše ukaz o proglašenju zakona koji je donijela Narodna skupština RS.”

“Kako je moguće da živimo u zemlji u kojoj jedan broj pravnika, sudija, tužilaca smatra da stranac, koji nema pravo da nametne zakon, može da tuži”,  upitao je Dodik.

Skrnavljenje historije

Osvrnuo se i na gostovanje Bakira Izetbegovića za arapsku televiziju, gdje je govorio kako arapske zemlje trebaju pomoći BiH i Bošnjacima, kako bi ih zaštiti od progona. Izetbegović je govorio i o historiji BiH, hiljadugodišnjem kontinuitetu postojanja i tome kako su na teritoriju Bosne živjeli Bošnjani katolici i pravoslavci i da se tek kasnije pojavljuju nacionalni nazivi Srbi i Hrvati.

“Bakir se tamo izlagao da nije bilo Srba i Hrvata, nego samo njegovi Bošnjani i zamišlja historiju kao mali Đokica što zamišlja historiju. Jedan običan lažov, skrnavljenje historije. Kako dalje kada postoje jasni istorijski podaci o tome. Zašto nas tjerate da pričamo o tome svaki dan. Nisam ja istoričar, niti je to Bakir. Ova zemlja je nemoguća, nemoguće je da se nađe minimalni konsenzus o bilo čemu. Ne zaslužuje da se sjedi u kancelariji s njim”, rekao je Dodik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,