Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik iz Pariza: Ovdje se širi priča kako je Balkan sljedeće žarište sukoba

Preuzmite sliku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Parizu da je “Srpska stabilna, posvećena razvoju i miru, te nema namjeru za bilo kakvu destabilizaciju koja bi vodila nasilju, ali, s druge strane, neće odustati od toga da očuva svoje političke stavove i poziciju”.

“Francuska zna za stav Republike Srpske. Žele da razgovaraju sa nama. Važno je da žele da nas čuju za razliku od Nijemaca koji bi donosili odluke tamo, a neće da razgovaraju sa nama”, naglasio je Dodik.

Dodik je, nakon radnog doručka kod francuskog pukovnika Ogarda, naveo da je u Parizu razgovarao sa ljudima iz različitih djelatnosti, te da postoji interes za odnose sa Republikom Srpskom, a najviše u dijelu privrede i kulture.

“Interesi postoje kod avio-operatera za otvaranje avionske linije Pariz-Banjaluka. Jedan od biznismena je pokazao zainteresovanost za gradnju hotela visoke kategorije u Republici Srpskoj, a što je nama potrebno”, rekao je Dodik za RTRS.

On je naveo da je razgovarano o razvoju odnosa u kulturi, navodeći da “Srbi cijene francusku kulturu, te da postoji ozbiljna mogućnost za saradnju na ovom polju”.

“Jedno od pitanja koje nam je postavljano bilo je – šta mi vidimo u EU kada tamo težimo? Ovdje se širi priča kako je Balkan sljedeće žarište sukoba. Uvjeravao sam ih da nema elemenata za tako nešto, da je to čista propaganda nekih zapadnih krugova, koji žele da to prikažu na taj način“, naveo je Dodik.

“Postoje teški politički procesi i odnosi, ali to nije za bilo kakav sukob. Posjeta je bila veoma uspješna. Razgovarano je sa ljudima iz Senata, ljudima pozicioniranim visoko u predsjedničkoj administraciji, koji kreiraju i donose političke odluke”, napomenuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, to je bila prilika da se kaže da se Francuska treba vratiti u proces sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, zato što je dokumet potpisan tamo.

On je dodao da interes Pariza “ne treba da bude praćenje retrogradnih procesa koji ruše Dejton, nego odbrana osnovnih vrijednosti”.

“Ljudi su saglasni o tome. Postavlja se pitanje kako u ovom vremenu imate dva, tri visoka predstavnika iz Njemačke, a nemate iz Francuske”, istakao je Dodik.

On je dodao da je bilo zanimljivih razgovora, kao i da je važno da su tamo upoznati o posjeti delegacije Republike Srpske.

Radnim doručkom kod pukovnika Jacquesa Ogarda, predsjednik Republike Srpske završio je višednevnu posjetu Francuskoj. U delegaciji tokom posjete Parizu bio je i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,