Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik – Erdogan: Postoji dobro rješenje za autoput Beograd – Sarajevo

Preuzmite sliku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je sa turskim predsjednikom Recep Tayyip Erdoğan razgovarao o ranijim dogovorima u vezi sa auto-putem koji planira da poveže Beograd i Sarajevo, te ocijenio da postoji dobro rješenje i da ostaje da se provede određena procedura.

“Za nas je važno da ne čekajući Federaciju BiH možemo da radimo na dionicama puta kroz Republiku Srpsku jer u Federaciji do sada nisu jasno precizirane trase”, rekao je Dodik i dodao da su postigli dobar dogovor.

Dodik je istakao da je ključni razgovor sa turskim predsjednikom bila izgradnja auto-puta i da je Erdogan veoma zainteresovan da dođe do pokretanja projekta koji se odnosi na povezivanje Beograda i Sarajeva.

“Za nas su uslovi koji se ovdje nude veoma prihvatljivi, ne mogu javno da govorim, ali ta procedura će morati da se provodi u što bržem periodu kako bi mogli da krenemo u izgradnju određenih dionica puta”, rekao je Dodik novinarima poslije sastanka.

On je dodao da je bilo riječi i o određenim elementima privredne saradnje, o razvoju političke situacije, te da je Erdogan rekao da će uskoro doći na Balkan, prije svega u Beograd i pokušati da podigne saradnju na ukupnom niovu čitave regije sa Turskom što može biti korisno.

Tokom razgovora sa turskim predsjednikom o BiH, Dodik je istakao da je za Srpsku prihvatljiva ustavna, visoko decentralizovana, da se poštuje međunarodni sporazum i da se prekine sa međunarodnom intervencijom.

Takođe, dodao je, bilo bi dobro da Turska posmatra strane u BiH na pravi način, što je Erdogan i potvrdio.

Dodik je rekao da je Erdoganu zahvalio na oštrom govoru u kojem je govorio i osuđivao rat bilo gdje i bilo čija stradanja i zalagao se za dipolomatska rješavanja problema.

“Treba da se čuje šta Turska ima da kaže budući na značajnu ulogu koju ima u NATO-u i ovom dijelu svijeta”, zaključio je Dodik.

On je napomenuo da je danas u Antaliji imao niz sastanaka sa privrednicima u vezano za određene projekte u Republici Srpskoj.

Dodik u Turskoj boravi na poziv Erdogana, odnosno na Diplomatskom forumu koji okuplja lidere država, akademike, biznismene, predstavnike organizacija, medija i mladih. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje