Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik danas nakon ročišta organizuje sastanak s predstavnicima HDZ-a i Trojke: Posljednji pokušaj stabilizacije

Preuzmite sliku

Predsjednik RS-a Milorad Dodik danas će nakon ročišta u Sudu Bosne i Hercegovine, organizirat sastanak sa predstavnicima HDZ-a i stranaka ‘Trojke’ u Administrativnom centru RS u Istočnom Sarajevu.  

Dodik je društvenoj mreži X najavio taj sastanak i istako da će to biti “posljednji pokušaj stabilizacije, prije nego što se partnerstvo državne koalicije raspadne”.

– Dakle, očekujemo da riješimo probleme zastoja u radu Doma naroda, koji je blokiran od Bošnjaka koji su napustili i time blokirali rad Doma naroda. Da riješimo pitanje visokog predstavnika i njegovih odluka, da ih suspendujemo, i da se dogovorimo da u što hitnijem roku, a to je već moguće sutra, na Predstavničkom domu donesemo zakon o izborima, koji bi utvrdio sve ono što je normalno za jednu zemlju, a to su tehnički nivoi – pojasnio je predsjednik RS.

Dodik je naglasio da se CIK “mora razvlastiti”, te da se moraju racionalizirati troškovi u vezi s izborima.

– Mora se osigurati da zastupljenost naroda, konstitutivnih naroda, bude vidljiva u izbornim komisijama, kako to predviđaju Ustav i zakon. Očekujem da ćemo sve to razmatrati danas na sastanku. Ukoliko ne bude dogovora, više nisam siguran koliko to partnerstvo ima smisla. Nakon nekoliko dogovora i onoga što su razvalili stranci, prije svega američki ambasador Murphy, blokiran je kompletan evropski put – istakao je Dodik u objavi na društvenoj mreži X.

Ponovio je kako visoki predstavnik Christian Schmidt ruši evropsku perspektivu BiH.

– Jedan optimizam koji smo imali je ustuknuo i ne možemo da se krećemo dok ne riješimo uzroke tog zastoja. To je, prije svega, Schmidt koji nastavlja da ruši evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine – zaključio je Dodik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,