Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Apelujemo na EU, ako nam date pregovore a ne datum, ništa nam niste dali

Preuzmite sliku

Milorad Dodik kazao je nakon sastanka u Sarajevu sa partnerima iz vlasti da politička grupa koju on predstavlja želi EU put za BiH.

“Sve to podrazumjeva da ništa ne nameće lažni visoki predstavnik koji se šepuri po Sarajevu. Ako išta nametne nema ništa od ovoga. Mi u tome nećemo učestvovati.
Potvrđujem da je dogovorneno ovo što je račeno. I vjeruem da možemo doći do jedinstvnog zakona u sukobu interesa, niži nivou će donijeti svoje koji će biti usaglašeni s tim. Zakon o sudovima, imaju neka četiri radna prijedloga, radna grupa će to koncentrisati i završit će to. Ono što oni ne usaglase, mi ćemo. Što se tiče zakona o pranju novca mi to moramo usvojtiti do kraja mjeseca ako hoćemo da budemo kredibilni, on je u Domu naroda i čeka dogovor o drugim stvarima”, rekao je Dodik.

On je rekao da je dogovor i da se u aprilu stavi zakon o sudijama Ustavnog suda BiH.

“Ostavili smo za april, da ne opteretimo ovo, ali će u aprilu biti to”, rekao je on.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona u smislu integriteta, on je rekao da Schmidt ne može da se upliće.

“Mi ne bježimo od toga da se implementiraju tehničke mjere integriteta, ali nećeu dati saglasnost za ono što želi Schmidt jer se želi uzeti oprema koja je već kupljena”, rekao je Dodik.

Onda je kazao da je uvjet prema EU da BiH dobije precizan datum pregovora.

“Apelujemo na EU, ako nam date pregovore a ne datum, ništa nam niste dali. Ne želimo sudbinu drugih zemalja koje dobiju pregovore, ali nema datuma pa to traje godinama. To je kapitalno i revolucionarno vrijeme pred nama. Morat ćemo imati ogroman broj stručnih ljudi, ako nema datuma onda se igraju s nama. Ako nema datuma BiH nastavlja biti kolonija”, naveo je on.

Otkrio je da postoji saglasnost da Predsjedništvo prihvati pregovore s Frontexom, što je također uvjet za pregovore s EU.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,