Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodatno popuštanje: Poznato koje je sve mjere danas predložio Krizni štab

Preuzmite sliku

Sedmična incidenca u FBiH, odnosno ukupan broj oboljelih u proteklih sedam dana na 100.000 stanovnika spao je na 14,5 slučajeva. Zbog toga je Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH odlučio da donese preporuke kojima se dodatno ublažavaju postojeće epidemiološke mjere.

– Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva predložio je da se broj ljudi koji se mogu okupljati u zatvorenom prostoru poveća na 50, a na otvorenom na 100 osoba. Također je moguće i organiziranje većih skupova uz posebno definirane uvjete, a to su: posjedovanje negativnog antigenskog ili PCR testa, ne starijeg od 48 sati ili potvrda o prebolovanom Covid-19, ne starija od šest mjeseci, ili potvrda o završenom cijepljenju, navodi se u saopćenju Kriznog štaba.

Osim toga, predloženo je da se dozvoli održavanje profesionalnih sportskih natjecanja na otvorenom uz prisustvo gledalaca, uz uvjete korištenja do 30 posto kapaciteta stadiona, a ne više od 500 osoba po tribini. Osobe na tribinama ne smiju imati navijačke rekvizite, te moraju nositi maske. Prilikom ulaska i izlaska sa stadiona obavezno je poštivanje epidemioloških mjera (nošenje maski i držanje distance), za što su zaduženi Covid redari.

– Predloženo je i da se dozvoli održavanje kongresa, konferencija i drugih edukativnih skupova, kojima bi moglo prisustvovati do 100 osoba, a ukoliko skup ima više od 100 osoba potrebno je da sudionici imaju: negativan antigenski ili PCR test ne stariji od 48 sati ili potvrdu o prebolovanom Covid-19 ne stariju od 6 mjeseci ili potvrdu o završenom cijepljenju, stoji u saopćenju.

Također, kantonalnim ministarstvima zdravstva je naloženo da procjenjuju stanje na terenu, te da na osnovu toga pooštravaju postojeće mjere, uključujući i radno vrijeme ugostiteljskih objekata.

Nove mjere predložene su na period od 14 dana, te će biti dostavljene Vladi Federacije BiH na usvajanje. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje