Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

DNK analiza pokazala: Posmrtni ostaci pronađeni u dvorištu u Brčkom pripadaju srebreničkim žrtvama

Preuzmite sliku

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić kazala je Feni da je nakon ekshumacije koja je 20. septembra prošle godine izvršena na lokalitetu Srpska Varoš u Brčkom, kada su u betonskoj fontani pronađeni posmrtni ostaci žrtava proteklog rata.

U dvorištu privatne kuće – DNK analizom je dokazano da ti posmrtni ostaci pripadaju dvjema žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine.

Podsjetila je da je navedene posmrtne ostatke 1997. godine, prema tvrdnjama svjedoka, ali i vlastitom priznanju, u Brčko donio doktor Nebojša Mraović, nakon čega ih je proučavao i koristio u svojoj praksi, sve dok krajem 2012. kada su sakriveni i zacementirani ispod fontane koja se nalazi u dvorištu njegove obiteljske kuće u Brčkom.

Prema njenim riječima, DNK analizom je utvrđeno da ovi posmrtni ostaci pripadaju dvjema žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici.

Fazlić kaže da su ove žrtve nestale u ljeto 1995. godine na području Zapolja u Vlasenici.

Njihovi nepotpuni ostaci ekshumirani su godinama nakon što su ubijeni, odnosno tri godine nakon što je doktor u lovu pronašao te kosti i neke od njih uzeo.

“Prema Kaznenom zakonu BiH, član 231. a, ko sazna gdje se nalazi masovna grobnica, a to ne prijavi, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine”, rekla je Fazlić. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje