Srijeda, 19. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Djeca ubijena u opkoljenom Sarajevu na listi djece ubijene u Republici Srpskoj

Preuzmite sliku

Marko (11) , Mirjana (16) i Damir (17) ubijeni su tokom opsade Sarajeva.

Njihova imena našla su se na listi 106 ubijene djece u današnjem Istočnom Sarajevu, koju je sačinio Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina u Republici Srpskoj, a koju je, potom, za svrhe priloga, koristio RTRS. Porodica Marka Lukića je potresena, najavljuju tužbu.

Marko Lukić ubijen je u jedanaestoj godini života, 26. jula 1995. godine. Stradao je od granate, ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske na sarajevsko naselje Mejtaš.

Njegov brat Miroslav Lukić i majka Suzana Lukić ostali su zatečeni danas, kada im je proslijeđen prilog RTRS-a iz aprila ove godine. U priči naslovljenoj sa “Pravda u BiH i dalje slijepa za 106 ubijene djece iz Srpskog Sarajeva”, našlo se i ime njihovog voljenog sina i brata, ubijenog u centru Sarajeva.

U razgovoru za N1 Miroslav ističe da su potreseni, da je majci danas užasno teško. Podijelio je i nekoliko preostalih sjećanja na brata.

 • “Maštao je o moru”, ispričala je za ratno ‘Oslobođenje’ Markova porodica tada – govoreći o jedinoj utjesi i želji koju je jedanestogodišnji dječak gajio, nakon što mu je 1992. godine ubijen otac.

  Marko je ukopan na groblju Sveti Josip, kod sarajevske Zetre.

  Pored Marka su na listi i Damir i Mirjana –  mladi kojima je pucano u srce tokom opsade Sarajeva

  Ova šokantna informacija Miroslava i porodicu bi, možda, i zaobišla da RTRS-ov prilog nije uočio njegov prijatelj sa platforme Sniper Ally photo, posvećene arhiviranju i očuvanju fotografija opsade Sarajeva.

  Na listi se, ističu na ovoj platformi, nije pronašao samo Marko, nego i Damir Dodik i Mirjana Malešević – također oni čija je mladost prekinuta nakon što je na njih pucano u Sarajevu. I njihova imena su se, dakle, našla dijelom priloga u kojem je, kako se navodi, korištena lista koju je sačinio Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina u opštinama tadašnjeg Srpskog Sarajeva.

  Sedamnaestogodišnji Damir Dodik ubijen je dan ranije nego Marko, 25. jula 1995. godine. Vozio je bicikl kada je snajperom upucan ravno u srce. Ukopan je u mezarju na Kovačima u Sarajevu.

  Šesnaestogodišnja Mirjana Malešević ubijena je u Sarajevu 27. februara. Sa prijateljem Samirom išla je u posjetu ostalim drugarima. Pucano joj je u srce. Samir koji je, potom, pokušao pomoći je također ubijen.

  Miroslav Lukić najavljuje tužbu. Njegov brat se, naslućuje, na ovoj listi našao samo zbog imena.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , , ,