Nedjelja, 16. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Direktorica UKCS-a Izetbegović, koja je studirala 11 godina, smijenila akademika Senku Mesihović-Dinarević, studenticu generacije!

Preuzmite sliku

Novopečena direktorica UKCS-a Sebija Izetbegović, supruga predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića smijenila je dugogodišnju šeficu Pedijatrijske klinike na UKCS-u, uglednu doktoricu, jedinog akademika na UKCS-u prof. dr. Senku Mesihović-Dinarević.

Umjesto profesorice Mesihović-Dinarević na mjesto šefa Pedijatrije imenovan je dr. Edo Hasanbegović, porijeklom iz Gacka, zemljak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Senka Mesihović-Dinarević potvrdila je za medije informaciju o smjeni i imenovanje dr. Hasanbegovića na mjesto šefa Pedijatrijske klinike UKCS-a, ali nije željela komentarisati odluku direktorice Izetbegović.

Inače, Senka Mesihović-Dinarević jedini je akademik zaposlena na UKCS-u i sestra bivšeg direktora UKCS-a prof.dr. Rusmira Mesihović. Diplomirala je kao student generacije na Medicinskom fakultetu 1982. godine. Dobitnica je nagrade “Dr. Bogdan Zimonjić” i Zlatne značke “Hasan Brkić”. Od 1982. godine zaposlena je na Pedijatrijskom klinici u Sarajevu, a na poziciji šefice Klinike nalazi se od 2003. godine.

Objavila je više od 205 radova u domaćim i stranim medicinskim časopisima. Izlagala je na brojnim domaćim i svjetskim skupovima. Autorica je 10 knjiga, sedam priručnika, recenzentkinja pet knjiga, mentorica u diplomskim radovima studenata pri Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i Sjedinjenim Američkim Državama, Visokoj zdravstvenoj školi i Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kao i mentorica u brojnim magistarskim i doktorskim radovima.

Od 2008. godine punopravni je član Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Biografija akademika prof. dr. Senke Mesihović-Dinarević.

Za razliku od briljantne karijere akademika prof.dr. Senke Dinarević-Mesihović, nova direktorica UKCS-a Sebija Seka Izetbegović studirala je na Medicinskom fakultetu u Sarajevu skoro 11 godina, a o ratnim specijalizacijama, pohađanjima postdiplomskih studija u Zagreb je degutantno i suvišno govoriti. Biografija prof. dr. Sebije Izetbegović.

 • sebija-izetbegovi-bilografija
 • Izvor: Medicinski fakultet Sarajevo

  Ipak, kaka politika čini čuda tako je uz pomoć prezimena Izetbegović dogurala do direktorice najveće medicinske ustanove u Bosni i Hercegovini.

  Njen stručni i naučni rad je i više nego skroman, što dokazuje bilo koja relevantna naučna baza podataka. Nova direktorica bila je jedini kandidat za ovu poziciju. Njen muž Bakir je rekao da je dobro što je onda na toj poziciji jer ima dobre veze i uticajna je!?

  Smjena prof. dr. Senke Mesihović-Dinarević je bila i očekivana jer navodno Sebija Izetbegović je oduvijek bila ljubomorna na naučni i stručni uspjeh akademika Mesihović-Dizdarević.

  Manijakalna smjena i to ako ne prva, onda među prvim na UKCS, nakon što je ustoličena u direktorsku fotelju je samo još jedan dokaz u nizu koliko je Sebija Izetbegović ostrašćena, osvetoljubiva, ljubomorna i sujetna osoba. (MOJportal / Foto: Arhiv/Klix.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje