Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Direktor škole Sveti Sava zaprijetio bošnjačkoj djeci sankcijama

Preuzmite sliku

Problem koji bošnjačka djeca imaju sa zabranom izučavanja Bosanskog jezika u Osnovnoj školi Sveti Sava u Liplju kod Zvornka dosegao je svoj vrhunac.

Naime, direktor ove ustanove uputio je pismo roditeljima čija djeca ne dolaze u školu da će protiv njih poduzeti određene mjere.

Direktor škole Sveti Sava Goran Ivanović obavijestio je Husejna Sačevića, roditelja učenika Anela i Elvire da “neopravdano” izostaju iz škole te je pozvao roditelje na razgovor u utorak 6. oktobra.

Direktor Ivanović je u pismu potcrtao kako je prema Zakonu o osnovnom vaspitanju i obrazovanju osnovno obrazovanje u entitetu Republika Srpska obavezno.

“U slučaju da vaša djeca nakon ovog obavještenja ne počnu da pohađaju nastavu, škola će,na osnovu člana 60 stav (2) Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju Republike Srpske o tome obavijestiti centar za socijalni rad i nadležni organ lokalne samouprave koji će, u okviru svojih nadležnosti, poduzeti dalje mjere”, naveo je u pismu upućenom roditelju Husejnu Sačeviću direktor Goran Ivanović.

  • Podsjećamo, osnovci od prvog do četvrtog razreda nisu počeli školsku godinu jer su im u matične knjige upisane ocjene iz “jezika bošnjačkog naroda” kojeg nisu izučavali.

    “Djeca neće ići u školu dok se ova nepravda ne ispravi. Imali smo razgovor s direktorom Goranom Ivanovićem i gradonačelnikom Zoranom Stevanovićem. Direktor je rekao da nema odluke u pismenoj formi o prepravci upisanog predmeta u matične knjige. Neko je, dakle, usmeno izdao naredbu da se počini krivično djelo jer u matične knjige ocjene mogu upisivati samo učiteljice ili učitelji koji su bili predavači. Ovo je slučaj za SIPA-u koja mora izuzeti dokumentaciju i utvrditi ko je počinio krivično djelo i ko je naziv ‘bosanski jezik’ prepravio u naziv ‘jezik bošnjačkog naroda'”, kazao je prije mjesec dana Muharem Sinanović, član Savjeta roditelja učenika iz Liplja. (Vijesti.ba)

     

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,