Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Direktor mostarske medrese Aid ef. Tulek: Ljudski životi su najvažniji

Preuzmite sliku

Nastava u Karađozbegovoj medresi u Mostaru kao i u svim drugim obrazovnim institucijama u zemlji prekinuta je 13. marta. Od tog dana odvijala se online nastava, koja je prema ranije utvrđenim planovima prekinuta početkom mjeseca ramazana.

Učenici ove škole svakog ramazana obustavljaju redovnu nastavu, odlazeći na jednomjesečnu praksu u džamije i džemate širom Bosne i Hercegovine.

Ove godine odlukom Rijaseta Islamske zajednice učenici usljed pandemije i opasnosti koje je sa sobom donijela, nisu otišli u džemate, već u svoje domove, gdje prema riječima direktora Aida ef. Tuleka, ramazanske dane prema uputama provode u krugu porodica.

“Dobili su zaduženja da tokom ramazana obavljaju vjerske obaveze i dužnosti, odnosno da predvode namaze u svojim domaćinstvima. Ublažavanjem mjera od strane kriznih štabova, određeni broj učenika naknadno je angažovan kao ispomoć imamima u različitim vjerskim obredima. Oni su se tako u prvim sedmicama mubarek mjeseca priključili aktivnostima u okviru svojih džemata”, ističe efendija Tulek u razgovoru za Anadolu Agency.

Online nastava nastavit će se i nakon bajramskih blagdana i vjerovatno će se izvoditi do samog kraja školske godine.

“Ukoliko ne dođe drugačija naredba od strane nadležnog kantonalnog ministarstva za nauku i obrazovanje, nastava će se na ovaj način izvoditi do kraja školske godine. Preostale su nam još tri sedmice i izvjesno je da ćemo do kraja raditi na ovaj način”, dodaje Tulek.

 • Svi dosadašnji namazi klanjali su se poštujući izrečene higijensko-epidemiološke mjere, dok se teravih namazi dosad nisu mogli obavljati, s izuzetkom imama i članova džematskih odbora.

  “Uistinu, situacija nije uobičajena. Ipak, najvažniji su ljudski životi i čuvanje zdravlja, a mi se nadamo da će narednih godina situacija biti bolja i ugodnija i u toku mubarek ramazana”, kaže Tulek.

  Mjesec ramazan za muslimane najvažniji je i najradosniji u godini. Ovog puta provode ga u posebnim okolnostima, ali i dalje s jednakom radošću i ushićenjem.

  Efendija Tulek na kraju je uputio i ramazansku poruku svim vjernicima u zemlji i izvan nje.

  “Istrajmo čineći dobra djela u mubarek mjesecu i izađimo kao jači i bolji ljudi i vjernici. Dočekajmo hairli Bajram uz nadu da se pandemija ne ponovi ni nama u Bosni i Hercegovini niti bilo kome na ovom svijetu”, poručio je.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,