Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Digitalna transformacija ključna za opstanak malih i srednjih preduzeća u BiH

Preuzmite sliku

Dok se veliki korporativni sistemi već odavno oslanjaju na tehnologiju kako bi unaprijedili svoje poslovanje, mala preduzeća često zaostaju u ovom procesu, što može imati ozbiljne posljedice po njihovu konkurentnost i opstanak na tržištu. Upravo zbog toga je važno da mala i srednja preduzeća pristupe procesu digitalne transformacije. 

Digitalna transformacija podrazumijeva integraciju digitalnih tehnologija u sve aspekte poslovanja, što rezultira fundamentalnim promjenama u načinu na koji preduzeća operišu i pružaju vrijednost svojim kupcima. O ovom važnom procesu govorilo se danas u Tuzli.

 •  

  Kompanija Đurić iz Modriče usmjerena je ka ovom procesu, a zbog problematike rada, te izazova pri pronalasku radnika, bili su, kako kažu, prinuđeni da pređu na robotiku.

  “Odlučili smo se za kompletnu robotsku liniju za paletizaciju. Tako smo olakšali proces rada i smanjili troškove. Poslije smo išli na programe treninga koje je organizovao GIZ-a, gdje smo dobili konsultantske usluge i smjernice šta bi bili prioriteti, pustili smo neke nove proizvodne linije i nastavljamo dalje saradnju s DKR-om, novi projekat je u izradi, nevezano za GIZ. Razvijamo jednu novu liniju, nešto što u ovom dijelu Evrope ne postoji. Ono što je naš dugoročni plan je da povećamo proizvodni kapacitet od četiri do šest puta”, naveo je Darko Đurić, iz kompanije “Đurić” Modriča.

 • Kompanija Đurić dio je projekta ”Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME”, kojeg sufinansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Njemačke. Ovaj projekat ima za cilj stvaranje povoljnog okruženja za tehnološku transformaciju malih i srednjih poduzeća u konkurentnim sektorima, kroz bolji pristup inovativnim tehnologijama, vještinama i uslugama. Kroz ovaj projekat, mali i srednji biznisi imaju priliku unaprijediti svoje poslovne procese, povećati produktivnost i ostvariti veće tržišne udjele kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu.

  “Oko 90 preduzeća iz Bosne i Hercegovine je prošlo servise, pomoć i obuke digitalnih inovacijskih hubova. Njemački centar za robotiku DKR (German Center for
  Robotics) u Tuzli jedan je od četiri DIH-a. Dva imamo u Sarajevu, a jedan u Banjoj Luci. Svi oni su uspostavljeni kroz projekat, a ja s ponosom mogu da kažem da će, iako se projekat završava ove godine, DIH-ovi nastaviti pružati svoje servise i unapređivati ekonomiju u BiH. Što se projekta tiče, oko 700 malih i srednjih preduzeća prošlo je radionice, edukacije i obuke kako bi unaprijedili svoja poslovanja u digitalnom svijetu. U saradnji s Intera tehnološkim parkom u Mostaru omogućili smo 70 vaučera u kontekstu finansijske pomoći i servisa, a ostvareno je i 12 saradnji u zemljama Zapadnog Balkana, između istraživačkih centara i malih i srednjih
  preduzeća. Jedna od značajnijih podrški jeste i podrška uspostavljanju platforme digitalnog identiteta koja je jako značajna za BiH“, kazala je Mirna Mekić, komunikacijski specijalista pri GIZ-u.

 • Svi hubovi predstavljaju most između digitalnih inovacija i poslovnog sektora te preduzećima pružaju pristup savremenoj tehnologiji, edukaciji i stručnim savjetima.

  “Što se tiče naše saradnje s GIZ-om, ovaj projekat je došao kao šlag na tortu naše priče, s obzirom na to da Centar za robotiku postoji već od 2017. godine i na ovaj
  način smo pokušali napraviti jedno mjesto za sve probleme industrijske robotike u Bosni i Hercegovine. Kada se poredimo s Evropom, mi uvijek idemo korak unazad.
  Dok pričamo o industriji 4.0. Evropa već uveliko korača ka industriji 5.0. Drago nam je da su Njemačka vlada i Evropska unija prepoznali važnost digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini jer tako možemo pratiti najnovije trendove u Evropi i fokusirati se da pomognemo domaće kompanije koje su izvozno orijentirane čime postaju konkurentnije na evropskom tržištu“, dodao je Miralem Bulić iz DKR – Njemačkog centra za robotiku Tuzla.

 • Erna Kusturica iz Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona istakla je kako digitalna tehnologija može učiniti mala i srednja preduzeća konkurentnijima i uspješnijima.

  “Ovo je izuzetno bitno za Tuzlanski kanton, ne samo u kontekstu razvoja privrede, nego u kontekstu razvoja cjelokupnog kantona. Strategijom razvoja Tuzlanskog kantona do 2027. godine upravo su digitalna transformacija i zelena tranzicija prepoznati kao ključni strateški fokusi i usmjerena prema kojima trebamo usmjeriti sve segmente djelovanja društva. U projekat smo ušli jer smo prepoznali da samostalno sa znanjem koje javne institucije imaju ne možemo na adekvatan način doprinijeti tim procesima“, izjavila je Kusturica.

  Zaključeno je da ulaganja u digitalne tehnologije omogućavaju preduzećima da budu agilnija, inovativnija i bolje prilagođena izazovima globalnog tržišta te da poslovna zajednica i nadležne institucije trebaju nastaviti raditi na digitalizaciji ekonomskih procesa u preduzećima što u konačnici dovodi do povećanja investicija na zadovoljstvo svih.

  Vrijednost projekta “EU4DigitalSME” je 6.1 milliona eura, od čega je Evropska unija obezbijedila pet miliona eura, a Savezna Republika Njemačka 1,1 miliona eura. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,