Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Desetine mještana Dubrava Donjih Bajram dočekuju u strahu od evakuacije zbog radova rudnika

Preuzmite sliku

Na korak do elementarne nepogode: Hoće li se mještani Dubrava Donjih evakuisati zbog radova rudnika?

U naselju Dubrave Donje kod Živinica, životi i domovi mještana su u opasnosti zbog pomjeranja tla koje je izazvalo zabrinutost zbog moguće elementarne nepogode. U proteklih dvanaest dana, nekoliko porodica živi u kontinuiranom strahu od potencijalne opasnosti koja prijeti njihovim domovima. Razlog je pomijeranje zemljišta uzrokovano radovima Rudnika.

Jedna od mještanki, Edina Ramić, koja se nakon rata doselila u ovaj kraj, ne krije strah i zabrinutost.

“Kada smo kupili plac, niko nam nije rekao da je ovo rizična zona. Imamo sve uredno papire, građevinske dozvole. Zašto nas niko nije obavijestio? Mi ne spavamo noćima, znači 12., 13. dan kako je ovo, a davno je trebalo stati, niko nam se dosad nije odazvao, nas je strah, ne znamo ni za Ramazan ni za Bajram, ne znamo ni za šta. Niko nam se nije ni obratio, samo su nas pitali imamo li smještaj, imamo li kod koga biti, tako da smo na spisku za evakuaciju ako ovo krene”, objašnjava.

 • Prema podacima Civilne zaštite grada Živinice, ugrožena su 43 objekata sa 63 mještana. Niko od njih nije dobio odgovarajuću podršku ili pažnju.

  Nesiba Smajić, jedna od mještanki, ističe; “Nama u prolazu kažu da se ne sekiramo i da će biti dobro. Ali mi vidimo da nije dobro. Svakim danom sve je lošije. 12 dana kako rade, brani se rijeka. Nama rijeka problem, znali ste vi za rijeku, ja otkako sam došla ovdje prije 40 godina, znala se ova rijeka, ali nije trebalo doći do ovoga, da sad cijelo stanovništvo strahuje”, priča Nesiba.

  Semezdin Smajić, također mještanin Dubrava Donjih, kaže da je sve počelo mnogo ranije te da se, samim tim, moglo i sanirati.

 • ‘’Još prije 20 godina je Rudnik ovdje otkupio dijelove zemljišta. Bila je jedna kuća koja je plaćena, i ovakvo klizište je uništilo za četiri sata. Još tad se moglo primijetiti u kom pravcu će ovo ići, da se nešto poduzme, da do ovog ne dođe‘’, objašnjava.

  Iz Civilne zaštite tvrde da su spremni za planirane intervencije u slučaju daljnjeg pokretanja klizišta, no uposlenici Rudnika vjeruju da bi situaciju mogli držati pod kontrolom. Bageri su na terenu, a kamioni odvoze ogromne količine zemlje koje prijete da zatvore i zatrpaju rijeku.

   

  ‘’Ako dođe do formiranja brane na vodotoku Lješnica mogu nastati katastrofalne posljedice za Dubrave Donje sa desetima stambenih, privrednih i drugih objekata, te bi u najgorem slučaju bilo neophodno izvršiti evakuaciju i zbrinjavanje stanovništva, životinja i drugih materijalnih dobara’’, saopšteno je na održanoj vanrednoj sjednici gradskog štaba Civilne zaštite Živinice.

 • O ovom problemu se na društvenim mrežama oglasio i gradonačelnik Živinica Began Muhić. On je pozvao sve nivoe vlasti da se uključe u rješavanje.

  ‘’Na sjednici je donesen zaključan da će štab Civilne zaštite Grada Živinice uputiti hitan zahtjev Vladi Federacije, Ministarstvu za energetiku u Vladi Federacije i JP Elektroprivreda kao vlasniku ovog privrednog društva s ciljem rješavanja problema angažovanjem prijeko potrebnih materijalno – tehničkih sredstava kako bi se zaštitilo nekoliko desetina objekata na ovom ugroženom području.’’, napisao je.

  Kako saznaje Tuzlanski.ba, Rudnik do sada nije dao nikakav komentar na situaciju, a lokalno stanovništvo ostaje u neizvjesnosti.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,