Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Desetak aktivista na protestima u Neumu traži privođenje političkih aktera

Preuzmite sliku

Desetak osoba, okupljenih oko neformalne grupe građana “Restart”, okupilo se u subotu na protestima ispred neumskog hotela u kome se pregovara o izbornoj reformi.

Jedna od sudionica prosvjeda Enisa Bukvić kazala je kako zahtijevaju da se svi politički akteri okupljeni na pregovorima u Neumu “raziđu i obustave sve aktivnosti rastakanja države”.

Od pravosudnih organa traže, dodala je, da se hitnom akcijom privedu i uhite svi akteri koji u Neumu “sudjeluju u izravnom udaru na Bosnu i Hercegovinu”.

– Pozivamo Predsjedništvo da sve međunarodne aktere koji sudjeluju u rušenju države proglase ‘persona non grata’ i da zatraže njihovo napuštanje države. Pozivamo i sve patriotske predstavnike građana u institucijama BiH da javno istupe i stanu u zaštitu ustavno-pravnog poretka – dodala je Bukvić.

Apelirala je i na visoke funkcionere država UN-a i EU da stanu u zaštitu vladavine prava i pošalju javne poruke da nitko u njihovo ime ne smije voditi pregovore u BiH.

Uime grupe “Restart” Suad Đozić je istaknuo kako blokade u državi trebaju biti riješeni u institucijama.

– Pregovarači ne predstavljaju građane Bosne i Hercegovine. Čak su i stranke koje su se ogradile od pregovora, kao što su SDP i DF, sudionici ovoga jer nisu došli umjesto građana da spriječe pregovore – poručio je Đozić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje