Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Deset zaposlenih iz Srednjoškolskog centra Rudo osuđeni na zatvor zbog nesavjesnog postupanja sa djetetom!

Preuzmite sliku

Osnovni Sud u Višegradu donio je presudu kojom je osuđeno 10 zaposlenika Srednjoškolskog centra u Rudom- osam profesora je osuđeno na po tri mjeseca zatvora, a pedagog i školski direktor na šest mjeseci zatvorske kazne.

Presuda je epilog petogodišnje pravne borbe pokrenute zbog kršenja prava Slavka Mrševića, učenika sa Aspergerovim sindromom kao blažim oblikom autizma, kojem je osoblje škole uskratilo pravo na školovanje.

Kako je za BUKU potvrdio Slavkov otac, Nenad, presuda je velika satisfakcija iako je došla prekasno, jer Slavko više ne može da ide u školu.

“Iako je riječ o prvostepenoj presudi i sada će se vjerovatno uslijediti žalba, ova presuda je jako značajna. Mi smo je čekali pet godina, mislili smo da će se to puno ranije riješiti, međutim, kod nas je pravda spora, ali opet dostižna. I to je velika poruka svima. Upravo zbog toga smo u jednu ruku jako zadovoljni, jer bili smo u pravu i sud je to potvrdio, a u jednu ruku i nismo, jer presuda je stigla kasno i Slavku danas ništa ne znači, da se to bar desilo dok je on mogao ići u školu, dok su njegovi vršnjaci išli u školu. Ova presuda, nažalost, to ne može otkloniti, ali je velika satisfakcija za našu porodicu i sve one koji su bili uz nas ovih pet godina”, istakao je za BUKU Nenad.

Takođe je podsjetio da je upravo Okružni sud u Istočnom Sarajevu, u septembru 2019. godine, na istorijski način presudio da su krivi Srednjoškolski centar Rudo i Ministarstvo prosvjete i kulture RS zato što su na početku školske godine 2016/2017 bez donošenja važećeg formalnog akta uskratili pravo Slavku da pohađa nastavu i propustili mjere inkluzije. Tom prilikom je naloženo i da se pokrenu disciplinski postupci protiv odgovornih osoba u školi i Ministarstvu, koji, koliko je Bajiću poznato, nikada nisu pokrenuti.

Podsjetimo, priča o Slavku Mrševiću je došla u fokus javnosti nakon što su mediji objavili da je rukovodstvo škole, nakon polugodišta 2015./2016. godine, Slavku onemogućilo nastavak školovanja, a on mjesecima nakon udaljavanja s nastave dolazio pred školu kako bi svoje vršnjake vidio barem za vrijeme odmora.

Nisu uvaženi ni nalazi Stručne komisije za procjenu potreba i usmjeravanje djece i omladine sa smetnjama u razvoju, kao ni preporuke Pedagoškog zavoda RS, Obudsmena za djecu RS i Ombudsmena za ljudska prava BiH. Učenici škole peticijom su tražili Slavkov povratak, ali je Ministarstvo prosvjete RS podržalo odluku rukovodstva ustanove, a Slavka, u momentu kada je sa svojim drugarima trebao pohađati četvrti razred, uputilo da se upiše u prvi razred po prilagođenom programu za zanimanje bravar.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje