Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Der Standard: Zbog neuspjeha u BiH, EU je satjerana u ćošak

Preuzmite sliku

Izborni zakon u Bosni i Hercegovini je davno trebao biti promijenjen. Međutim, do toga nikada nije došlo. U oktobru se održavaju izbori. Zbog neuspjeha u BiH, Evropska unija (EU) je satjerana u ćošak.

“Situacija je slična kao u kući u kojoj srušite nosivi zid, a da prethodno niste sazidali novi. Prvo se nagne plafon, tako da ne možete otvoriti vrata. Na kraju cijela zgrada više ne stoji pravo. Ljudi se više ne usuđuju ući u tu zgradu. Postaje opasno. U sličnoj opasnosti se nalazi i Bosna i Hercegovina”, piše pored ostalog Adelheid Wölfl u tekstu objavljenom u listu “Der Standard”, prenosi Deutsche Welle.

Ona podsjeća da se u oktobru održavaju izbori na svim nivoima i u RS i FBiH i na državnom nivou, gdje se bira Predsjedništvo i da je Izborni zakon davno trebao biti promijenjen.

“Političke vođe se nisu htjele dogovoriti i to neće uraditi ni do jeseni”, piše dalje u tekstu pod naslovom “Bosni i Hercegovini prijeti ustavna kriza”.

Adelheid Wölfl, inače dobar poznavalac prilika u BiH dalje podsjeća da bi zbog toga neke stranke mogle bojkotovati izbore ili ne prihvatiti rezultate izbora.

“U najgorem slučaju niti u Federaciji BiH niti na državnom nivou ne bi bio konstituisan Parlament niti vlada. Neke stanke bi se u potpunosti mogle povući iz institucija, dakle `napustiti kuću`, kao što se dogodilo prije rata”, napisala je.

“Stručnjak za Balkan Bodo Weber u jednoj analizi za Democratization Policy Council piše da se ‘EU u BiH suočava sa najvećom ustavnom krizom od kraja rata i da se mora prilagoditi neuspjehu svoje inicijative u BiH’. Zaista, diplomate trenutno ne vide izlaz. Visoki predstavnik Valentin Inzko je imao mogućnost intervencije kada su pokušali bojkotovati formiranje parlamenta u Federaciji BiH. Međutim, sada su mu zbog jedne druge odluke Ustavnog suda ruke vezane. Brisel i Washington od oktobra pokušavaju privoliti političke stranke da promijene stav. Međutim, bez uspjeha. Pod hitno je potreban strukturalni proces kako bi se izradilo rješenje i spriječio kolaps”, preporučuje austrijska novinarka Adelheid Wölfl. Brisel je satjeran u ćošak”, piše Adelheid Wölfl. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,