Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Denis Bećirović kontra “Trojke”: Pozivam da se ne podrži izbor Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH

Preuzmite sliku

Povodom glasanja o izboru sudije Ustavnog suda BiH iz bh. entiteta FBiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović poručio je da izbor sudije Ustavnog suda BiH treba biti u skladu s Ustavom BiH, a ne na temelju stranačkih direktiva.

– Principijelno i dosljedno, već duže vrijeme naglašavam da zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH trebaju poštovati Ustav BiH, zakone i principe nezavisnosti i transparentnosti u postupku predlaganja i izbora sudija Ustavnog suda BiH. Za sudiju Ustavnog suda BiH potrebno je predlagati i birati diplomirane pravnike, osobe koje se odlikuju profesionalnošću i transparentnošću, visokim moralnim kvalitetama i dokazanim stručnim sposobnostima, s odgovarajućim radnim iskustvom i radnim rezultatima – naveo je Bećirović.

Prema Ustavu BiH i zakonima, kako je dodao, sudije Ustavnog suda BiH iz bosanskohercegovačkih entiteta biraju entitetski zakonodavni organi i oni trebaju iskazati punu odgovornost i ozbiljnost.

– Dosadašnje provedene procedure u vezi s utvrđivanjem liste najuspješnijih kandidata za izbor jednog sudije Ustavnog suda BiH iz bh. entiteta FBiH, upućuju na postupanja koja nisu u skladu s osnovnim kriterijima za izbor sudija Ustavnog suda BiH. Naime, zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH se mora omogućiti da biraju sudiju, a ne da aklamacijom potvrđuju prijedlog Komisije za izbor i imenovanje – naglasio je Bećirović.

Nadalje, kako je dodao, Komisija za utvrđivanje liste najuspješnijih kandidata nije pružila adekvatne dokaze iz kojih bi se moglo zaključiti da predloženi kandidat HDZ-a (između više od deset drugih kandidata, među kojima su i aktuelne sudije, profesori i doktori pravnih nauka, dokazani pravni praktičari i drugi ugledni pravnici), spada u red istaknutih pravnika visokih moralnih kvaliteta.

Bećirović je naveo da je na listi uspješnih kandidata, ispod prvoplasiranog kandidata, Komisija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH rangirala brojne druge pravnike koji su, prema kriterijima i standardima pravničke struke i nauke, pravničke prakse, pa i ustavnosudske prakse, prima facie, zaslužili da budu bolje plasirani od prvoplasiranog na listi kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH.

– Izbor sudija Ustavnog suda BiH ne smije biti predmet političke trgovine između čelnika različitih stranaka. Niko nema pravo da određuje sudije Ustavnog suda BiH na neformalnim međustranačkim sastancima i da legalno izabrane organe vlasti pretvara u puke izvršioce dogovora stranačkih čelnika – podvukao je Bećirović.

Vrijeme je, prema njegovim riječima, da se prekine loša politička praksa koja je uspostavljena u prethodnim decenijama, prema kojoj se u Ustavni sud BiH biraju podobni stranački kandidati, a ne istaknuti pravnici visokih moralnih kvaliteta. Također, u Ustavni sud BiH ne biraju se predstavnici konstitutivnih naroda, unaprijed određeni od političkih stranaka.

– Na kraju, iako Predsjedništvo BiH ne učestvuje u izboru sudija Ustavnog suda BiH, pozivam Parlament Federacije BiH da ne podrži izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH – naveo je Bećirović, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje