Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Delić: Radimo na unapređenju socijalne zaštite i podrške svima, posebno ženama

Preuzmite sliku

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je na konferenciji o značaju ekonomije brige i njege za rodnu ravnopravnost koju je organizirao forum UN Women BiH naglasio potrebu zajedničkog angažmana vladinog i nevladinog sektora na rješavanju najosjetljivijih pitanja u bh. društvu, među kojima su i poštivanje ljudskih prava žena, posebno u segmentu aktivne inkluzije na tržište rada.

Važnim je istakao i rješavanje problema neplaćenog rada u oblasti brige i njege članova porodice s invaliditetom, te djece i starih.

Pohvalio je autore studije pod nazivom „Polazne studije o ekonomije brige i njege“ jer, kako je kazao, precizno detektuje probleme u uređenju tog segmenta društva.

“Raduje me što mogu da vam kažem da smo i mi pripremajući programske politike za ovaj mandatni period također detektovali mjere u istim segmentima koje i ova studija tretira. Tu, prije svega, mislim na natalitetne politike i izjednačavanje porodiljnih naknada na cijeloj teritoriji FBiH koje su nam prioritet, kao i osnivanje porodičnog fonda u kojem želimo objediniti sve vidove podrške i naknada u oblasti socijalne zaštite porodice i djece”, kazao je ministar Delić.

U izjavi medijima ministar je naveo i projekte izrade socijalnih karata FBiH, kao registra korisnika socijalnih usluga i naknada sa stvarnim utemeljenjem, a s ciljem planiranja i praćenja indikatora korisnosti socijalnih politika, te usmjeravanja na pojedince i grupe u stvarnoj socijalnoj potrebi.

“Izradom socijalnih karata imat ćemo praktično ‘krvnu sliku’ Federacije BiH, snimak pravog stanja onih kojima je potrebna socijalna briga, kao i onih koji pružaju njegu članu porodice zavisnom od tuđe njege”, dodao je Delić.

Pozvao je UN Women Forum da zajednički s Federalnim ministarstvom rade na pronalaženju najboljih socijalnih politika i modela podrške najugroženijim članovima društva, navodi se u saopćenju Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje